ROSACEAEGÜLGİLLER

CİNSLER

ROSACEAE - GÜLGİLLER

Bilimsel Betim:

Odunsu veya otsu, bazen dikenli. Yapraklar almaşlı, genellikle sitipullu, basit veya bileşik, sıklıkla dişli kenarlı. Çiçekdurumu çeşitli, ağaçlarda ve çalılarda sıklıkla mahmuz sürgünler üzerinde doğmuş. Çiçekler erdişi veya tek eşeyli, aktinomorf, ortadurumlu veya altdurumlu. Çanak yapraklar 4−5, serbest; ekçanak mevcut veya yok. Taç yapraklar 4−5, serbest veya yok. Sitamenler 1−çok sayıda. Yumurtalık üstdurumlu ilâ altdurumluya kadar, 1−çok sayıda karpeli, karpeller sadece ± altdurumlu yumurtalığa sahip cinslerle birleşik. Meyve kuru veya etli çiçek tablası veya çeşitli formlarda hipantiyum, foliküller, kapçık(lar), eriksi veya elmamsı(yani, etli çiçek tablasına yapışık veya çiçek tablası ile çevrelenmiş ± birleşik karpelli yumurtalık (karpeller 1−5) tipte. Tohumlar genellikle besidokusuz.

 

Kaynak:

Davis PH (1972). Rosaceae, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 1.

Halk Betimi:

Gülgiller ailesi”, otsu bitkiler, çalılar ve ağaçlardan oluşur.Tüm dünyada yayılışı bulunmakla birlikte en fazla tür çeşitliliği Kuzey Yarımküre'dedir. Gülgiller ailesi tartışmasız en çok kültürü yapılan ailelerden biridir ve elma (Malus Mill.), badem (Amygdalus L.), şeftali, kayısı, erik, kiraz (Prunus L.), armut (Pyrus L.), ayva (Cydonia Mill.), muşmula (Mespilus Bosc ex Spach), yenidünya (Eriobotrya Lindl.), ahududu, böğürtlen(Rubus L.) ve çilek (Fragaria L.) gibi ekonomik açıdan büyük öneme sahip gıda bitkilerini içerir. Gül (Rosa L.), ateşdikeni (Pyracantha M.Roem.) ve dağmuşmulası (Cotoneaster Medik) gibi süs bitkisi olarak yetiştirilen türlere de sahiptir. Ayrıca, bu ailede yer alan bitkilerin meyveleri doğada başta kuşlar ve küçük memeliler olmak üzere birçok hayvanın en önemli besin kaynağıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Rosaceae/, Erişim Tarihi: 21.05.2016.

Anonim 2 (2016).http://global.britannica.com/plant/Rosaceae/, Erişim Tarihi 21.05.2016.

Anonim 3 (2016). http://herbarium.usu.edu/taxa/rosaceae.htm/, Erişim Tarihi 21.05.2016.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.