PYRUSL. - ARMUT
Bilimsel Betim:
Dikensiz veya dikenli ağaçlar veya çalılar. Yapraklar dökülücü, basit. Çiçekdurumu şemsiye salkım halinde. Çiçekler beyaz; çanak yapraklar dökülücü veya kalıcı; sitamenler 20−30; yumurtalık altdurumlu, 5-gözlü ve her gözde 2 tohumtaslaklı; sitiluslar (2−)5, serbest. Meyve etli ve çok sayıda taş hücreli.
Kaynak:
Browicz K (1972). Pyrus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 160.
Halk Betimi:
Dikensiz veya dikenli ağaçlar veya çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “armut” ismiyle bilinir ve Türkiye, Kafkasya, Avrupa, Balkanlar, Kırım ve İran’da doğal olarak yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık 69 türü ve ülkemizde 11 türü (18 takson) bulunur. Beyaz renkli çiçeklere ve etli meyvelere sahiptirler. Bazı türleri yenilebilir meyvelerinden dolayı oldukça değerli olup kültür bitkisi olarak yetiştirilir. Yüksek kaliteli ahşapları üflemeli çalgıların ve mobilyaların üretiminde ve tahta baskı kalıplarının yapımında kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Pear /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 2 (2018). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rosaceae/Pyrus/, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Aslan S (2012). Pyrus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808–810.