Pyrus elaeagnifoliaPall. Ahlat

Pyrus elaeagnifoliaPall. - Ahlat

Bilimsel Betim:

10(−15) m’ye kadar uzayan ağaç, dikenli veya dikensiz; genç dallar grimsi veya beyazımsı-kaba tüylü. Yapraklar dar eliptik veya yumurtamsı-dikdörtgensi, küt ya da kısaca sivri, 3−7(−8) × 2−3(−4) cm, dümdüz, iki yüzde grimsi veya beyazımsı-havlı, kamamsı ve dekürent veya tabanda yuvarlak; yaprak sapı 1−4 cm. Çiçekdurumu çok-çiçekli. Çiçekler yaklaşık 3 cm çapında, beyaz; çiçek sapı 1−2 cm. Meyve tek veya çiftler halinde, armutsu veya neredeyse küremsi, 2−3 cm çapında, sarımsı yeşil, ilk başta beyaz-ülgerli, daha sonra tüysüz veya tabana ve tepeye yakın çok az tüylü; çanak yapraklar kalıcı; çiçek sapı yaklaşık 2 cm, kalın.

 

subsp. elaeagnifolia

Genellikle dikenli; yapraklar ortada veya üst yarısında en geniş, tabanda dar kamamsı, grimsi-havlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.

Habitat (yaşam ortamı): İbre yapraklı ve yaprak döken ormanlar ve orman kalıntıları, tarlalarda, vs., 0−1700 m.

 

Kaynak:

Browicz K (1972). Pyrus elaeagnifolia Pallas, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 166.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ahlat” olarak bilinen bu tür, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Türkiye ve  Kırım’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 15 metreye kadar boylanabilen dikenli bir ağaçtır. Sarımsı-yeşil meyvelere ve gri-tüylerle kaplı yapraklara sahiptir. Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar, kozalaklı ve yaprak döken ormanlar, orman kalıntıları ve tarlalarda yetişir. Yenilebilen meyveleri içecek ve turşu yapımında kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrus_elaeagrifolia /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Anonim 2 (2018). http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/4571.htm, Erişim Tarihi: 14.02.2016.

Aslan S (2012). Pyrus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808–810.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.