Pyrus elaeagnifoliaPall. - Ahlat
Bilimsel Betim:
10(−15) m’ye kadar uzayan ağaç, dikenli veya dikensiz; genç dallar grimsi veya beyazımsı-kaba tüylü. Yapraklar dar eliptik veya yumurtamsı-dikdörtgensi, küt ya da kısaca sivri, 3−7(−8) × 2−3(−4) cm, dümdüz, iki yüzde grimsi veya beyazımsı-havlı, kamamsı ve dekürent veya tabanda yuvarlak; yaprak sapı 1−4 cm. Çiçekdurumu çok-çiçekli. Çiçekler yaklaşık 3 cm çapında, beyaz; çiçek sapı 1−2 cm. Meyve tek veya çiftler halinde, armutsu veya neredeyse küremsi, 2−3 cm çapında, sarımsı yeşil, ilk başta beyaz-ülgerli, daha sonra tüysüz veya tabana ve tepeye yakın çok az tüylü; çanak yapraklar kalıcı; çiçek sapı yaklaşık 2 cm, kalın.
subsp. elaeagnifolia
Genellikle dikenli; yapraklar ortada veya üst yarısında en geniş, tabanda dar kamamsı, grimsi-havlı.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): İbre yapraklı ve yaprak döken ormanlar ve orman kalıntıları, tarlalarda, vs., 0−1700 m.
Kaynak:
Browicz K (1972). Pyrus elaeagnifolia Pallas, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 166.
Halk Betimi:
Ülkemizde “ahlat” olarak bilinen bu tür, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Türkiye ve Kırım’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip, 15 metreye kadar boylanabilen dikenli bir ağaçtır. Sarımsı-yeşil meyvelere ve gri-tüylerle kaplı yapraklara sahiptir. Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar, kozalaklı ve yaprak döken ormanlar, orman kalıntıları ve tarlalarda yetişir. Yenilebilen meyveleri içecek ve turşu yapımında kullanılır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Pyrus_elaeagrifolia /, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Anonim 2 (2018). http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/4571.htm, Erişim Tarihi: 14.02.2016.
Aslan S (2012). Pyrus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808–810.