CRATAEGUSL.ALIÇ

TÜRLER

CRATAEGUSL. - ALIÇ

Bilimsel Betim:

Yaprak döken ağaçlar veya çalılar, genellikle dikenli. Yapraklar almaşlı, basit, loplu ilâ neredeyse teleksiye kadar, dümdüz veya testeredişli. Çiçekdurumu yalancı şemsiye, mahmuz sürgünler üzerinde doğmuş. Çiçekler 5-parçalı, ekçanak yok; hipantiyum karpellere yapışık; taç yapraklar beyaz veya pembemsi, kalıcı çanak yapraklardan genellikle daha uzun; sitamenler 5−25; karpeller 1−5, içteki kenar üzerinde birleşmiş, en azından tabana yakın. Meyve eriksi, sarı kırmızı, koyu mor veya siyah, genellikle unlu etli; meyve çekirdeği 1−5, kemiksi.

 

Kaynak:

Browicz K (1972). Crataegus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 133.

Halk Betimi:

Çalılar ve ağaçlardan oluşan bu büyük cins ülkemizde “alıç” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımküre’de Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ılıman bölgelerinde doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 380 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 24 türü (33 takson) bulunur. Beyaz ya da pembemsi renkte çiçeklere ve genellikle dikenli dallara sahiptirler. Kek, şeker ve jöle yapımında kullanılan, çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen yenilebilir meyveleri vardır. Doğal türlerin meyveleri, özellikle yüksek tansiyonla birlikte, hafif kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus/, Erişim Tarihi: 22.05.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/cmspage.aspx?pageid=59 / , Erişim Tarihi: 22.05.2016.

Aslan S (2012) Crataegus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 798–801.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.