Crataegus tanacetifolia(Poir.)Pers. - Kotan Alıcı
Bilimsel Betim:
Dik çalı veya küçük ağaç, 8−10 m, hafifçe dikenli. Yapraklar tersyumurtamsı ilâ baklavamsı-yumurtamsıya kadar, 1,5−2,5(−5) × 1,5−2,5 cm, taban kamamsı, yeşil, ülgerli, altta çok daha fazla yoğun; loplar 3−7(−9), derin çentikli, verimsiz sürgünler üzerinde hemen hemen orta damara kadar, salgılı-testeredişli; yaprak sapları 3−10 mm. Yalancı şemsiye 4−8-çiçekli. Çiçekler beyaz 2−2,5 cm çapında; çanak yapraklar büyük, üçgensi, meyvede geriye kıvrık; sitiluslar 5. Meyve sarı, bazen kırmızıya boyanmış, küremsi, yaklaşık 2 cm çapında, özellikle tepeye ve tabana yakın havlı; meyve çekirdeği 5.
Çiçeklenme zamanı: (Mayıs−)Haziran(−Temmuz).
Habitat (yaşam ortamı): Çam (Pinus L.) ya da meşe (Quercus L.) ormanlarındaki kireçtaşı kayalık yamaçları, 800−1800 m.
Kaynak:
Browicz K (1972). Crataegus tanacetifolia (Lam.)Pers., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 135.
Halk Betimi:
Ülkemizde “kotan alıcı” ismiyle bilinen bu tür, ülkemize özgüdür (endemiktir) ve kuru yamaçlar veya kayalık yamaçlarda, genellikle kalkerli-kireçli kayalıklarda yetişir. Beyaz renkli çiçeklere ve sarı ya da kırmızımsı-sarı renkli meyvelere sahip, 10 metreye kadar boylanabilen dik bir çalıdır. Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçek açar. Bitkinin meyveleri tamamen olgunlaştığında yumuşak, sulu ve mayhoş elma benzeri bir tada sahiptir. Bitkinin meyveleri çiğ veya pişirilmiş şekilde yenilir, ayrıca jöle, reçel ve şurup yapımında kullanılır ve daha sonra kullanmak üzere konservede veya kurutularak saklanabilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Crataegus_tanacetifolia/, Erişim Tarihi: 26.05.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Crataegus+tanacetifolia / , Erişim Tarihi: 26.05.2016.
Aslan S (2012) Crataegus L., Şu Eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 798-801.