ROSAL. - GÜL
Bilimsel Betim:
Genellikle yaprak döken çalılar. Gövdeler ve dallar genellikle dikenli (veya çoğunlukla birbirine geçmiş dikenler, iğneler ve sert kılların oluşturduğu bir yapı). Yapraklar çift teleksi, yaprakçıklar testeredişli; sitipullar genellikle kınlı ve serbest kulakçıklı. Çiçekler tek veya yalancı şemsiyeler halinde, erdişi. Ekçanak yok; çanak yapraklar 5, tamamı eşit ve ya 3 dış loplu ve içteki 2’si dümdüz. Taç yapraklar 5, sarı, beyaz veya pembe ilâ kırmızıya kadar. Sitamenler, sitiluslar ve karpeller çok sayıda; tohumtaslakları her karpelde 1, asık. Hipantiyum testimsi, renklenmiş ve olgunlaştığında ± etli; sitiluslar serbest veya sütun halinde kaynaşık, tabla deliklerinden çıkıntı yapmış, sitigmalar genellikle ± belirgin bir kapitulum oluşturan.
Kaynak:
Nilsson Ö (1972). Rosa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 106.
Halk Betimi:
Çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “gül” ismiyle bilinir ve çoğunlukla Asya’da, az sayıda türü ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzeybatı Afrika’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 366 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 31 türü (34 takson) bulunur. Güzel kokulu çiçeklere ve yenilebilir meyvelere sahiptirler. Meyveleri reçel, jöle, marmelat ve çorba yapımında kullanılır veya yüksek oranda C vitamini içerdiğinden dolayı çay olarak demlenir. Ayrıca, meyveler, cilt ve makyaj ürünleri ile parfümeride kullanılan gül yağını üretmek için de kullanılır. Türkiye’de, bu bitkilerden elde edilen gül suyu baklava, helva, künefe ve Türk lokumları gibi bazı tatlılarda kullanılmaktadır. Güller özellikle dış mekan bitkisi olarak en iyi bilinen süs bitkileridir. Ayrıca, mide problemlerine karşı kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Rose /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rosaceae/Rosa//, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Aslan S (2012) Rosa L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 810–812.