PRUNUSL. - ERİK
Bilimsel Betim:
Ağaç ve çalılar, dikensiz veya dikenli. Yapraklar dökülücü, tomurcukların etrafında kıvrılmış. Çiçekler tek, çiftler halinde veya kümelenmiş, yapraklardan önce veya eş zamanlı doğmuş; çanak yapraklar ve taç yapraklar 5; yumurtalık üstdurumlu; sitamenler çok sayıda. Eriksi meyve etli ve sulu, olgunlukta açılmayan, buğulu. Meyve çekirdeği az ya da çok yassılaşmış.
Kaynak:
Browicz K (1972). Prunus L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 8.
Halk Betimi:
Ağaçlar ve çalılardan oluşan bu cins, ülkemizde “erik” ismiyle bilinir ve dünyanın kuzey ılıman bölgeleri boyunca yayılış gösterir. Erik, kiraz, şeftali, nektarin, kayısı ve badem gibi meyveler bu cinsin içerisinde yer alır. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 254 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 30 türü (37 takson) bulunur (eski sınıflamadaki Amygdalus L., Cerasus Mill., Laurocerasus Duhamel, Persica Mill., Armeniaca Scop. cinsleri dahil). Meyvelerinin etli kısımları çoğu kuş türü ve memeliler tarafından yenir ve tohumları ise boşaltım yoluyla kolaylıkla yayılır. Bu cinsin bazı türleri iyi huylu prostat büyümesi hastalığında iltihaplanmadan dolayı oluşan acıyı hafifletmek amacıyla kullanılır. Bazı türleri boya üretiminde kullanılır. Meyve ve yapraklarının zehirli olduğu türler de vardır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Anonim 2 (2016). http://www.finegardening.com/almond-prunus /., Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Prunus /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Anonim 4 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rosaceae/Prunus/ /, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Aslan S (2012) Prunus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808.