Prunus spinosaL. - Çakal Eriği
Bilimsel Betim:
Dikenli çalılar veya küçük ağaçlar; sürgünler havlı. Yapraklar 5 × 2,5 cm’ye kadar, tersyumurtamsı ilâ eliptiğe kadar, kütdişli-testeredişli, üstte neredeyse tüysüz, altta kalıcı havlı. Yaprak sapları yaklaşık 1 cm’ye kadar. Çiçekler beyaz, 1(−2), yapraklardan önce görünen, yaklaşık 1,5 cm çapında; çiçek sapları 1 cm’ye kadar, havlı; çanak yapraklar kirpikli, tüysüz ilâ havlıya kadar. Eriksi meyveler dik, küremsi, 10−15 mm çapında, mavimsi-siyah buğulu, etli yeşil, ekşi; meyve çekirdeği perikarpa bitişik, pürüzsüz veya hafifçe az pürüzlü.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Nisan.
Habitat: Çalı ve orman kalıntıları içinde, 0−1700 m.
Kaynak:
Browicz K (1972). Prunus spinosa L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 4: 9.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çakal eriği” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’da, lokal olarakta Kuzeybatı Afrika’da doğal olarak yetişir. Beyaz renkli çiçeklere sahip dikenli bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Mart ve Nisan ayları arasında çiçek açar, çalılıklar ve orman kalıntıları içinde yetişir. Meyveleri mürdüm eriğine ve eriğe benzer, fakat ekşi ve kekremsi bir tadı vardır. Bitkinin özsuyu mürekkep yapımında yardımcı madde olarak kullanılmıştır. Otzi, Avusturya-İtalya sınırı boyunca Ötztal Alpleri'nde 1991 yılında keşfedilen 5,300 yıllık bir insan mumyası olan bir buz adamdır. Bu bitkinin meyvesi, Otzi’nin mide içeriğinde bulunmuştur.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Prunus_spinosa/, Erişim Tarihi: 31.05.2016.
Aslan S (2012) Prunus L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 808.