TRIFOLIUML.YONCA

TÜRLER

TRIFOLIUML. - YONCA

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık bitkiler. Yapraklar üç yaprakçıklı veya nadiren parmaksı ve 5−9, genellikle dişli, yaprakçıklı; sitipullar bariz, genellikle dümdüz, yaprak sapına yapışık. Çiçekler sapsız veya saplı kapitulumlar veya kısa salkımlı, nadiren tek çiçekli, bırakteli veya bıraktesiz. Çanak değişken, bazen uzayan, nasırlı veya şişmiş boğaz açık veya 2 dudaklı nasırla kapalıdır; dişler eşit veya eşit değildir. Taç pembe, kırmızıdan mora, beyaz veya sarı, genellikle kalıcı. Sitamenler iki küme halinde. Bakla genellikle çanak içinde, sıklıkla olgunlukta açılmayan, 1−2(−10)-tohumlu.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 384.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya kısa-yaşamlı çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “yonca” ismiyle bilinir ve dünya üzerinde geniş bir yayılışa sahiptir. En yüksek çeşitlilik Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerinde görülür fakat bazı türleri sadece Güney Amerika ve Afrika’da tropik yüksek rakımlı dağlarda bulunur. Dünya’da yaklaşık 244 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 106 türü (142 takson) bulunur. Yoncanın birkaç türü, başta “ak üçgül (Trifolium repens L.)” ve “çayır üçgülü (Trifolium pratense L. )”, olmak üzere yem bitkisi olarak yetiştirilir. Sürekli büyüyen bir bitki olup sürgünleri biçildikçe tekrar tekrar büyür ve bol mahsül verir. Hayvanlar için besleyici ve lezzetlidir. Sentetik gübre ihtiyacını azaltır ve topraktaki azot seviyesini artırır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Clover/, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Trifolium//, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.discoverlife.org/nh/tx/Plantae/Dicotyledoneae/Fabaceae/Trifolium//, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Anonim 4 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/trifolium//, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488−498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.