Trifolium elongatumWilld. Helva Üçgülü

Trifolium elongatumWilld. - Helva Üçgülü

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici çokyıllık, 20−40(−60) cm. Sitipullar şeritsi-bizsi serbest kısımlı. Yaprakçıklar 0,5−1,2 cm, şeritsi ilâ dikdörtgensi-mızraksıya kadar. Çiçekdurumu yumurtamsı ilâ yumurtamsı-dikdörtgensiye kadar, 1,5−3 cm genişliğinde, saplı. Çanak silindirik, çansıya doğru, tüp 10-damarlı, yayık tüylü, meyvede iki dudaklı sert bir şişkinlik ile kapalı; dişler bizsi, sivri, yıldızsı veya meyvede geriye kıvrık. Taç beyaz ilâ krem rengine kadar, 25 mm’e kadar, yaklaşık çanaktan 2 kat daha uzun, bayrakçık yaklaşık 4 mm genişliğinde, daralmış, neredeyse sivri uçlu.

 

Çiçeklenme zamanı: HaziranAğustos.

Habitat (yaşam ortamı): Meralar, orman açıklıkları, bozkır, 3002350 m.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium pannonicum Jacq. subsp. elongatum (Willd.) Zoh., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 422.

Halk Betimi:

Ülkemizde “helva üçgülü” olarak bilinen bu bitki çokyıllık bir tür olup Türkiye’ye endemiktir (özgüdür). Gövdeleri 60 cm’ye kadar uzar. Başak şeklinde dizilmiş çiçekleri beyaz ve krem renginde, yaklaşık 2,5 cm uzunluğundadır. Genellikle geç ilkbaharda ve yaz ortasında çiçekte görülebilir. Meralar, orman açıklıkları ve bozkırlarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488–498.

Zohary M (1970). Trifolium pannonicum Jacq. subsp. elongatum (Willd.) Zoh., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 422.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.