Trifolium hybridumL. Melez Üçgül

Trifolium hybridumL. - Melez Üçgül

Bilimsel Betim:

Yükselici veya dik, çokyıllık, 550 cm. Yaprakçıklar 13 cm, ters-yumurtamsı ilâ baklavamsıya kadar, tepede derin girintili; sitipullar otsu, ters-yumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, bizsi veya ince uçlu. Çiçekdurumu şemsiye şeklinde, 12 cm çapında, küremsi, 1220-çiçekli, çiçekdurumu sapı yapraklardan uzun. Bırakteler (taşıyıcı yapraklar) 12 mm, yumurtamsı. Çiçekler beyazdan pembeye kadar, uzun çiçeksaplı. Çanak 79 mm, beyazımsı, 5-damarlı; dişler mızraksı, eşit değil. Taç  79 mm. Bakla (meyve) 24-tohumlu.

 

Çiçeklenme zamanı: MayısEylül.

Habitat (yaşam ortamı): Meralar, nemli yerler, vs., 02000 m.

 

var. hybridum

 

Gövdeler yükselici, genellikle 20-30(-50) cm; yaprakçıklar 2-3 cm.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium hybridum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 395.

Halk Betimi:

Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya’nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir. Yarı-eğik, seyrek dallanmış, üst kısımları tüylü ve oluklu bir gövdeye sahiptir. Yaprakları almaçlı ve yapraksapları küçük stipulludur. Yapraklar üç adet küt-uçlu ve yumurtamsı yaprakçıktan oluşur. Lekesiz yaprakçıklarının kenarları ince dişlidir. Çiçek salkımı uzun saplı ve küremsidir. Avrupa kökenli olan bu takson, ilk olarak Britanya adalarında ve dünyanın ılıman bölgeleri boyunca yerleşmiştir. Bilimsel ismine rağmen, melez üçgül hibrit kökenli değildir. İlk olarak Linnaeus tarafından tanımlanan bu bitki İngilizce adını İsveç'teki Alsike kasabasından almıştır (Alsike clover). Linnaeus bu bitkinin beyaz üçgül (T. repens) ve kırmızı üçgül (T. pratense)’ün hibridi olduğunu düşünmüş ama yanılmıştı. Zira melez üçgül farklı bir türdür.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_hybridum, Accessed date: 11.07.2015.

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488498.

Zohary M (1970). Trifolium hybridum L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 395.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.