Trifolium repensL. var. repens - Ak Üçgül
Bilimsel Betim:
Sürünücü çokyıllık, 10‒30 cm, düğümlerde kökleşme gösteren bitkiler. Yapraklar uzun saplı; yaprakçıklar 1‒2 cm, genişçe tersyumurtamsı, uçta yuvarlak veya az girintili; sitipullar tabanda geniş ve kısa bizli. Şemsiyeler 1,5‒2,0 cm çapında; çiçekler 5-(8-10) mm. Çiçekdurumu şemsiye görünümünde, 1,5‒4,0 cm çapında, 20‒40-çiçekli, çiçekdurumu sapları taşıyıcı yapraklardan çok daha uzun. Çiçekler beyaz veya pembemsi, hoş kokulu; çiçek sapları en azından çanak kadar uzun ve neredeyse aşağı kıvrık. Çanak 2‒6 mm, çansı, 10-damarlı; dişler eşit değil, mızraksı. Taç 4‒12 mm. Bakla (meyve) genellikle 3‒4-tohumlu.
Çiçeklenme zamanı: Mart‒Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Bataklık alanlar, çayırlık alanlar, vs., 500−2700 m.
Kaynak:
Zohary M (1970). Trifolium repens L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 392.
Halk Betimi:
Ülkemizde “ak üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Orta Asya’da doğal olarak yetişen, çokyıllık bir bitkidir. Yavaş büyüyen ve saptan yuvarlak bir taç oluşturan beyazımsı çiçeklere sahip olan bu türün çiçekleri yaşlanmaya bağlı olarak pembe veya krem renklerde izler taşır. Dünyada yaygın bir tarım ürünü olarak kullanılmaktadır. Ak üçgül farklı toprak ve pH’larda büyüyebilir fakat genellikle killi toprakları tercih eder. Tuzlu ortamlarda, sıcakta ya da kuraklıkta iyi büyüyemez. Azotu sabitleme kabiliyetinden dolayı çimlerin yabani otlara karşı rekabetini arttırır ve çim bakımı için faydalı bir bileşen olarak kabul edilir. Protein içeriğinin yüksek olmasından dolayı hayvancılık için mükemmel bir yem bitkisidir.
Kaynaklar:
Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_repens, Erişim tarihi: 11.07.2015.
Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488−498.
Zohary M (1970). Trifolium repens L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 392.