Trifolium campestreSchreb. subsp. campestre var. campestre Üçgül

Trifolium campestreSchreb. subsp. campestre var. campestre - Üçgül

Bilimsel Betim:

Tırmanıcı veya toprak üzerine yatık biryıllık bitkiler, 10−30 cm. Yaprakçıklar 0,8−1,6 cm, baklavamsı ilâ tersyumurtamsıya kadar, tepedeki yaprakçık saplı. Çiçekdurumu 0,8−1,3 cm genişliğinde, küremsi, çok çiçekli. Çiçekler soluk ilâ parlak sarıya kadar, nadiren mor; çiçeksapları çanaktan kısa, neredeyse geriye kıvrık. Çanak tüysüz veya nadiren hafifçe tüylü, 1,5−2,0 mm. Taç (4−)5−7 mm, bayrakçık katlanmamış.

 

Çiçeklenme zamanı: Şubat−Nisan(−Eylül).

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, atık alanlar, vs., 0−2200 m.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium campestre Schreb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 404.

Halk Betimi:

Ülkemizde “üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Tür ismindeki “campestre” kelimesi “tarlalardan gelen” anlamına gelmektedir. Yani, tarlalarda tarla yabancı otu olarak çok görülmesinden dolayı bu ismi almıştır. 30 cm’ye kadar uzayan, belirgin sarıçiçekli başçıklar oluşturan tekyıllık otsu bir bitkidir. Üçgül tarımda kullanılan önemli bir bitkidir, çünkü yaprakları hayvanları beslemek için kullanılırken bulundukları toprakların yenilenmesini de sağlarlar. Kültür bitkisi olarak genelde tercih edilmezler, fakat meralarda bulunması önemli kabul edilir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_campestre/, Erişim Tarihi: 13.02.2016.

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488−498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.