Trifolium purpureumLois. Mor üçgül

Trifolium purpureumLois. - Mor üçgül

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici, nadiren yatık-yükselici, ± yatık-havlı biryıllık, 10−30(−50) cm. Sitipullar dikdörtgensi-mızraksı, serbest kısım uzun-bizsi. Yaprakların tümü almaşlı. Yaprakçıklar (1−)2−4(−6) cm, dikdörtgensi-mızraksı ilâ şeritsiye kadar, sivri, küçük mukrolu. Çiçekdurumları çiçekte yumurtamsı ilâ koniğe kadar, meyvede silindirik, saplı. Çanak yaklaşık 1 cm’ye kadar, tüpsü, tüylü, 10-damarlı; dişler bizsi-kıllı, küt, eşit veya eşit değil. Meyvede çanak yayık veya divergent (dışa yönelen) dişli; ağız 2-dudaklı nasırla kapalı. Taç mor, leylak veya beyazımsı, 10−25 mm, çanaktan taşan.

var. purpureum

Çiçekli kapitulumlar uzamış-silndirik, 2−4 cm veya daha uzun; Çiçekler çoğunlukla sıkı, çok fazla sayıda, genellikle 17−25 mm; meyveli kapitulumlar 3−6 cm uzunlukta; bitkiler çoğunlukla dik; yaprakçıklar çoğunlukla dikdörtgensi-eliptik.

 

Çiçeklenme zamanı: Ocak–Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, taşlık alanlar, yol kenarları vs., 0−1300 m.

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium purpureum Lois., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 435.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mor üçgül” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa’da Portekiz'den Romanya'ya kadar, Kırım’dan İsraile ve Kuzey Afrika’da Mısır’dan ve Fas’a kadar doğal olarak yetişir. Mor, leylak veya beyazımsı renkte çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Ocak ve Temmuz ayları arasında çiçek açar ve tarlalarda, taşlık alanlarda ve yol kenarlarında yetişir. Arap halk tıbbında ishal, adet düzensizlikleri, cilt hasarı, öksürük, kızamıkçık ve stres, sinirlilik ve uykusuzluk tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://eol.org/pages/703432/overview /, Erişim Tarihi: 25.03.2018.

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488–498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.