Trifolium dubiumSibth. Tatlı Yonca

Trifolium dubiumSibth. - Tatlı Yonca

Bilimsel Betim:

Dik veya yükselici biryıllık bitkiler, 2040 cm. Yaprakçıklar 0,81,0 cm, tersyumurtamsı, tepe yaprakçıkları saplı. Çiçekdurumu 0,80,9 cm, yarıküremsi, 820-çiçekli. Çiçekler sarı daha sonra kahverengimsi; çiçeksapları yaklaşık 1 mm, dik, daha sonra geriye kıvrık. Çanak 1,52,0 mm, tüysüz. Taç 34 mm, bayrakçık katlanmış.

 

Çiçeklenme zamanı: MayısEylül.

Habitat (yaşam ortamı): Kumlu alanlar, çayır kenarları, 1001300 m.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium dubium Sibth., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 405.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tatlı yonca” olarak bilinen bu tür İngiltere’de dahil olmak üzere Avrupa’da İsveç’ten güney ve doğuya doğru İspanya ve Kafkasya'ya kadar doğal olarak yayılış gösterir. Yarım metreye kadar uzayabilen, sarı veya kahverengimsi çiçekli tekyıllık bir bitkidir. Balözü bakımından zengin olan çiçekleri arılar ve kelebekler için iyi bir besin kaynağıdır. Çiçeklenme zamanı genellikle Mayıs ilâ Eylül ayları arasında olup genellikle kumlu alanlar ve çayır kenarlarında görülür.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_repens, Erişim tarihi: 29.03.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Trifolium+dubium, Erişim tarihi: 29.03.2017.

Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488−498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.