Trifolium hirtumAll. Deli Yonca

Trifolium hirtumAll. - Deli Yonca

Bilimsel Betim:

Yükselici tekyıllık, 10−20 cm. Sitipullar mızraksı, serbest kısmı uzun-bizsi, ülgerli. Yaprakçıklar 0,8−1,5 cm, tersyumurtamsı ilâ dikdörtgensi-kamamsıya kadar. Çiçekdurumu küremsi, yaklaşık 2 cm çapında, sapsız, oldukça geniş hemen hemen dairesel sitipullar ile taşınan. Çanak tüpü terskonik, yoğun bir şekilde basık-tüylü, 20-damarlı; dişler kılsı, küt. Taç mor, 15−17 mm, çanağı aşan. Meyve çanağı enine gelişen ve olgunlukta eksenden ayrılan.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan −Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Çalılıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarları, 50−1700 m.

 

Kaynak:

Zohary M (1970). Trifolium hirtum All., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 430.

Halk Betimi:

Ülkemizde “deli yonca” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Mor renkli çiçeklere sahip, 20 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık tüylü bir bitkidir. Nisan ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve çalılıklar, kayalık yamaçlar ve yol kenarlarında yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). https://en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_hirtum, Erişim Tarihi: 30.03.2018.

Zohary M (1970). Trifolium hirtum All., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 430.

Keskin M (2012). Trifolium L. In: Güner, A, Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (eds.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, pp. 488–498.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.