Trifolium arvenseL. - Tavşanayağı
Bilimsel Betim:
Dik veya yükselici biryıllık, 5−30 cm. Sitipullar yumurtamsı-dikdörtgensi ve uzun ince uçlu. Yaprakçıklar 1−2 cm, şeritsi-dikdörtgensi ilâ dar eliptiğe kadar, dişli, mukrolu. Çiçekdurumu yumurtamsı ilâ silindiriğe kadar, meyvede uzayan, kısa saplı. Çanak tüpsü-çansı, yayık-tüylü, 10-damarlı; dişler kılsı, sivri, sıklıkla morumsu veya pembe; boğaz açık, ülgerli. Taç beyaz veya pembe, 3−6 mm, kalıcı, çanaktan oldukça kısa, kanatçıklar tüysüz.
var. arvense
Dik, gürbüz bitkiler, gövdeler yoğun tüylü; Çanak 4,5−7,0 mm, sorguçsu, dişler tüpün 2−3 katı kadar daha uzun.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Çimenlik ve atık yerler, genellikle açık komünitelerde, 0−2300 m.
Kaynak:
Zohary M (1970). Trifolium arvense L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 431−432.
Halk Betimi:
Ülkemizde “tavşanayağı” olarak bilinen bu tür, Kutup bölgeleri hariç Avrupa’nın birçok bölgesinde ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Morumsu veya pembe renkli çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir. Diğer tüm yoncalar gibi yaprakları sapsız 3 yaprakçığa bölünmüştür. Diğer baklagillerin çoğu gibi, düşük verimli topraklara ekildiği zaman azotu sabitler ve toprağı verimli bir hale getirir. Ayrıca otlatma sırasında keçi ve koyunlar tarafından tüketilir.
Kaynaklar:
Anonim (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Trifolium_arvense /, Erişim Tarihi: 13.02.2016.
Keskin M (2012). Trifolium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 488–498.