CEPHALANTHERARich. - ÇAMÇİÇEĞİ
Bilimsel Betim:
Rizomlu ve yapraklı gövdesi olan bitkiler. Yapraklar iyi-gelişmiş ya da kınlara indirgenmiş. Çiçekler oldukça büyük, bariz, saf beyaz, krem rengi ya da parlak gül rengi. Çanakyapraklar ve taçyapraklar ± yakınsak ilâ hafifçe yayığa kadar, taçyapraklar genellikle daha kısa. Dudak tabana doğru bölünmüş, ± içbükey ya da kısaca miğferli parça (hipoçil (arka dudak)) ve uzaktaki parça ((ön dudak) epiçil) üstte boyuna damarlı. Sütun (kolumn) uzamış, dik; anterler kısa bir filamente bağlı; polen kütlesi (poliniya) sapsız, polen toz şeklinde-taneli (dörtlü gruplar halinde değil). Stigma anterin ön alt yüzeyinde; rostellum (küçük gaga) körelmiş. Yumurtalık darca silindirik, 20 mm’ye kadar, sapsız, hafifçe buruk, tüysüz ya da salgılı-kısa havlı. Olgun kapsüller uzamış, 35 mm’e kadar, dik.
Kaynak:
Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 457.
Halk Betimi:
Çoğunluğu yumrulu karasal orkiledeleri içeren bu cins ülkemizde “çamçiçeği” ismiyle bilinir ve Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 25 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 9 türü (9 takson) bulunur. Çamçiçekleri beyaz veya parlak pembe çiçeklere sahip otsu çokyıllık bitkilerdir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 2 (2016). http://global.britannica.com/plant/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.
Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.