CEPHALANTHERARich.ÇAMÇİÇEĞİ

TÜRLER

CEPHALANTHERARich. - ÇAMÇİÇEĞİ

Bilimsel Betim:

Rizomlu ve yapraklı gövdesi olan bitkiler. Yapraklar iyi-gelişmiş ya da kınlara indirgenmiş. Çiçekler oldukça büyük, bariz, saf beyaz, krem rengi ya da parlak gül rengi. Çanakyapraklar ve taçyapraklar ± yakınsak ilâ hafifçe yayığa kadar, taçyapraklar genellikle daha kısa. Dudak tabana doğru bölünmüş, ± içbükey ya da kısaca miğferli parça (hipoçil (arka dudak)) ve uzaktaki parça ((ön dudak) epiçil) üstte boyuna damarlı. Sütun (kolumn) uzamış, dik; anterler kısa bir filamente bağlı; polen kütlesi (poliniya) sapsız, polen toz şeklinde-taneli (dörtlü gruplar halinde değil). Stigma anterin ön alt yüzeyinde; rostellum (küçük gaga) körelmiş. Yumurtalık darca silindirik, 20 mm’ye kadar, sapsız, hafifçe buruk, tüysüz ya da salgılı-kısa havlı. Olgun kapsüller uzamış, 35 mm’e kadar, dik.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 457.

Halk Betimi:

Çoğunluğu yumrulu karasal orkiledeleri içeren bu cins ülkemizde “çamçiçeği” ismiyle bilinir ve Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık 25 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 9 türü (9 takson) bulunur. Çamçiçekleri beyaz veya parlak pembe çiçeklere sahip otsu çokyıllık bitkilerdir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://global.britannica.com/plant/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Orchidaceae/Cephalanthera/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.