Cephalanthera epipactoidesFisch. & C.A.Mey. Ana Çamçiçeği

Cephalanthera epipactoidesFisch. & C.A.Mey. - Ana Çamçiçeği

Bilimsel Betim:

Bitkiler 30−100 cm. Gövde kalın, tamamen yapraksı. Alt yapraklar kın benzeri, gövdeyi sarıcı, üsttekiler yassı, yumurtamsı-mızraksı, 4(−5) cm’ye kadar, yaprak benzeri bırakteleri geçen. Başak 40 cm’ye kadar, ± yoğun ve çok-çiçekli. Bırakteler çiçekleri aşar. Çiçekler beyaz. Çanakyapraklar mızraksı, 25−30 mm. Taçyapraklar yumurtamsı-mızraksı, kısmen daha kısa. Epiçil (ön dudak) yumurtamsı-mızraksı, tüysüz, bazen kenarlarda çok küçük siğilli, 6−9 kahverengimsi-sarı uzunluğuna ibikli; hipoçilin (arka dudak) yan lopları ± kesik. Mahmuz konik, 3−4 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Maki, kozalaklı ve meşe (Quercus L.) ormanları ve çalılıklar, kalkerce zengin topraklarda, 0−1200 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera epipactoides Fisch. & Mey., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 458.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ana çamçiçeği” olarak bilinen bu türün Yunanistan, Türkiye ve Ege’de yayılışı bulunur. Beyaz çiçekli, rizomlu çokyıllık orkidelerdir. Genellikle maki, kozalaklı ve meşe (Quercus L.) ormanları ve çalılıklarda, kalkerce zengin topraklarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=9451/,Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.