Cephalanthera damasonium(Mill.) Druce Ormankuşcuğu

Cephalanthera damasonium(Mill.) Druce - Ormankuşcuğu

Bilimsel Betim:

Bitkiler gürbüz, 20−50(−70) cm. Yapraklar birkaç tane, aralıklı, alttakiler yumurtamsı-dikdörtgensi, üsttekiler dikdörtgensi-mızraksı, tedricen bırakteleri geçer. Başak gevşek, (l−)3−12(−18) çiçekli. Alt bırakteler yaprak benzeri, çiçekleri aşar; üstte ± yumurtalıkla eşit uzunlukta. Çiçekler kremsi-beyaz, genellikle dik, genişçe açılmayan. Çanakyapraklar ve taçyapraklar dikdörtgensi-mızraksı, 20 mm’ye kadar. Hipoçil (arka dudak) kesecikli ve içi sarı yamalı, yan loplar sütunu (kolumn) saran; epiçil (ön dudak) yüreksi-üçgensi, küt, 3 turuncu-sarı ibikli. Sütun (kolumn) 10 mm. Yumurtalık tüysüz, çok uzamış ve çiçeklenmeden sonra dik.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Dökülücü ve kozalaklı ormanların gölgeli yerleri, özellikle dağlık kesimlerde, yaklaşık 0−l800 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera damasonium (Miller) Druce, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 460–461.

Halk Betimi:

Ülkemizde “ormankuşçuğu” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Orta Doğu’da yaygın olup İngiltere ve İsveç’ten Rusya, Türkiye ve İran’a kadar geniş bir yayılış gösterir. Gölgeseven, rizomlu çokyıllık bitkiler olup boyları 60 cm’ye kadar uzar, yoğun olarak oluklu oval yapraklara ve beyaz çiçeklere sahiptir. Genellikle ormanlarda küçük toprak örtüleri üzerinde bulunurlar. Genellikle kendi kendilerine tozlaşırlar ve çiçekleri sıklıkla tamamen açılmaz.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalanthera_damasonium/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.brc.ac.uk/plantatlas/index.php?q=node/1771/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.