Cephalanthera longifolia(L.) Fritsch Kuğu Salebi

Cephalanthera longifolia(L.) Fritsch - Kuğu Salebi

Bilimsel Betim:

Bitki 10–60 cm. Gövde yoğun yapraklı. Yapraklar şeritsi-mızraksı veya mızraksı, yayık, sıklıkla kıvrık. Başak az ilâ çok çiçekliye kadar. En alttaki bırakteler yaprak-benzeri, en üsttekiler oldukça küçük. Çiçekler beyaz, oldukça küçük. Çanakyapraklar mızraksı, 14–18 mm; taçyapraklar yumurtamsı, daha kısa. Arka dudak (hipoçil) hafifçe içbükey, yan loplar sütuna (kolumn) tutunmuş; ön dudak (epiçil) uzunluğundan daha geniş, küt, kenarlar ± kemirikli, 4–6 turuncu-sarı uzunlamasına ibikli, siğilli. Sütun (kolumn) 7–8 mm. Yumurtalık tüysüz, çiçeklenmeden sonra oldukça uzamış, dik.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan–Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Orman kenarlarındaki çayırlıklar, yaprakdöken ve ibreli ormanlar, özellikle dağlık bölgelerde, 200–2000 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 460.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kuğu salebi” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Yaklaşık 1 cm uzunluğunda beyaz çiçekleri ve koyu yeşil yaprakları bulunan çokyıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri yalnızca günün en sıcak ve en parlak saatlerinde açılır. Kuğu salebi Nisan ve Haziran aylarında çiçeklenir. Orman açıklıklarının çiçeğidir ve orman açıklığı, kenarları, gezinti yerleri ve dik kayalık yamaçlarda sürekli ışık alan yerlerde bulunurlar. Genellikle kalkerli toprakları tercih ederler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalanthera_longifolia, Erişim Tarihi: 08.05.2017.

Anonim 2 (2017). http://www.plantlife.org.uk/uk/discover-wild-plants-nature/plant-fungi-species/narrow-leaved-helleborine, Erişim Tarihi: 08.05.2017.

Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.