Cephalanthera rubra(L.) Rich. Çamçiçeği

Cephalanthera rubra(L.) Rich. - Çamçiçeği

Bilimsel Betim:

Bitkiler nahif, 10−60 cm. Gövde yapraklı, üst tarafta havlı. Yapraklar 3−8, yayık, mızraksı, 12 cm’ye kadar. Başak genellikle gevşek, birkaç tane ilâ daha çok çiçekliye kadar. Bırakteler mızraksı, alttakiler yaprak benzeri, sıklıkla çiçekleri aşar. Çiçekler parlak gül rengi ya da gülümsü-mor. Çanakyapraklar yayık, dikdörtgensi-mızraksı, 20(−25) mm’ye kadar. Taçyapraklar hafifçe daha kısa. Hipoçil (arka dudak) beyazımsı, tabanda turuncu-sarı yamalı, yan loplar yamuk-dikdörtgensi; epiçil (ön dudak) yumurtamsı-mızraksı, sivri, 15 mm’ye kadar, yaklaşık 10 adet sarımsı-kahverengi uzunlamasına ibikli. Yumurtalık ± havlı.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Maki, Meşe (Quercus L.) çalılıkları, karışık ve kozalaklı ormanlar, başlıca kalkerli ya da şistli topraklar, yaklaşık 0−2000 m.

 

Kaynak:

Renz J & Taubenheim G (1984). Cephalanthera rubra (L.) L. C. M. Richard, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 8: 459.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çamçiçeği” olarak bilinen bu tür, Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’da bulunur. Çamçiçeği yumrulu çokyıllık otsu bir bitki olup başaklarında gözalıcı pembe veya morumsu-pembe çiçekler taşırlar. Genellikle tek gövdelidir ve yaprakları koyu yeşil, ince ve çok uzundur. Çamçiçeği Mayıs ile Haziran ayları arasında çiçeklenme gösterir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalanthera_rubra/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.brc.ac.uk/plantatlas/index.php?q=node/1772/, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.arkive.org/red-helleborine/cephalanthera-rubra, Erişim Tarihi: 03.03.2016.

Güler N (2012). Cephalanthera Rich., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 630–631.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.