SILENE L.NAKIL

TÜRLER

SILENE L. - NAKIL

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, sıklıkla odunsu. Çanak tüpsü, 10−60-damarlı, genellikle 5 kısa dişli. Taç yapraklar 5, aya ve tırnak genellikle ayrık, birleşme yeri belirgin 2 yan uzantılı (kulakçıklı). Taç pulları genellikle mevcut, değişken formlarda. Sitamenler 10. Sitiluslar 3(−5). Meyve taban bölmesinden değişken bir biçimde gelişmiş bir kapsül olup (tamamen yok olabilir), sitilusların iki katı diş ile açılır. Taç yapraklar, sitamenler ve yumurtalık uzamış bir antofor (eksen) üstünde gelişir. Tohumlar değişken.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Silene L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 179.

 

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “nakıl” ismiyle bilinir. Kuzey Yarımküre başta olmak üzere geniş yayılış gösteren bitkilerdir. Dünyada yaklaşık olarak 487 tür ve ülkemizde 141 türü (165 takson) vardır. Silene cins ismini  Eski Yunan mitolojisinde  orman tanrıçası Silenus’dan almıştır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Silene/, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Caryophyllaceae/Silene/, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Yıldız K (2012). Silene L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 354–364.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.