Silene latifolia Poir. subsp. alba (Mill.) Greuter & Burdet Gıcıgıcı

Silene latifolia Poir. subsp. alba (Mill.) Greuter & Burdet - Gıcıgıcı

Bilimsel Betim:

İki evcikli biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık, gövdeler dik, 30−85 cm, geriye dönük tüylü, hafifçe salgılı ve üst tarafta yapışkan. Yapraklar tersmızraksı, eliptik veya yumurtamsı-mızraksı, sivri veya sipsivri, alttaki yapraklar saplı, üsttekiler sapsız, gövdenin tüy örtüsüne benzer tüy örtüsüyle kaplı. Çiçekdurumu gevşek, bileşik dikazyum. Çiçekler tek eşeyli. Erkek çiçeklerin çanakları 9−16 mm, dişi çiçeklerin ise 18−23 mm, meyvede uzayan, 20-damarlı, tüylü. Taç yapraklar beyaz, aya derinlemesine iki parçalı. Sitiluslar 5. Antofor 2−2,5 mm. Kapsül yumurtamsı, çanağın içinde, 10 diş ile açılır.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, yamaçlar, çalılık, 500−3500 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Silene alba (Miller) Krause, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 225226.

Halk Betimi:

Ülkemizde “gıcıgıcı” olarak bilinen bu tür, İngiltere’de dâhil olmak üzere Avrupa’nın çoğu yerinde, Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılış gösterir. Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bir bitkidir ve boyları 85 cm’ye kadar uzayabilir. Haziran ile Ağustos aylarında çiçeklenir ve bozkırlar, yamaç ve çalılıklarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Silene_latifolia/, Erişim Tarihi: 30.12.2015.

Yıldız K (2012). Silene L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 354–364.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.