Silene italica (L.) Pers. subsp. italica Yuğşüreği

Silene italica (L.) Pers. subsp. italica - Yuğşüreği

Bilimsel Betim:

Dik çokyıllık otsu bitkiler, özellikle alt kısımda kısa ve yumuşak tüy örtülü, 80 cm’ye kadar. Taban yaprakları tersyumurtamsı ilâ mızraksıya kadar, sivri, saplı; gövde yaprakları daha küçük ve dar. Çiçekdurumu geniş, yayılmış bileşik salkım. Çanak çiçeklenmede ± tüpsü, 15−21 mm, seyrek ve kısa tüylü; meyvede çomaksı. Taç yapraklar kremsi veya beyazımsı, derinlemesine iki parçalı. Antofor 7−11 mm. Kapsül çanağın içinde.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan.

Habitat (yaşam ortamı): Açık alanlar, sıklıkla Pinus nigra L., (50−)650−2400 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Silene italica (L.) Pers, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 192.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yuğşüreği” olarak bilinen bu tür, kuzey ve kuzeybatı Avrupa hariç tüm Avrupa’da, Türkiye, Doğu Akdeniz, Kafkasya, Kuzey İran, Orta Asya, Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. Beyazımsı veya kremsi çiçekler açan otsu, çokyıllık bir bitkidir ve boyu 80 cm'ye kadar çıkabilir. Nisan ayında açar ve açık yerlerde, çoğunlukla karaçam ormanlarında bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http://en.hortipedia.com/wiki/Silene_italica/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Yıldız K (2012). Silene L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 354–364.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.