Silene dichotoma Ehrh. Çatal Nakıl

Silene dichotoma Ehrh. - Çatal Nakıl

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya nadiren ikiyıllık veya çokyıllık bitkiler. Gövde yükseliciden dike doğru, tüylü veya kısa havlı, 15−80 cm. Taç yapraklar beyaz; yapraklar 8 mm’den daha geniş. En alt yaprak değişken şekillerde, ± saplı; gövde yaprakları sapsız, mızraksı ilâ dikdörtgensi-mızraksıya kadar, nadiren yumurtamsı. Çiçekdurumu altta dikazyumlu, üst kısıma doğru monakasyuma geçer; çiçekler sapsız veya neredeyse sapsız, en azından alar çiçek, genellikle tamamı, ± yatay. Çanak 7−15 mm,10 belirgin ve çok hücreli tüylerle kaplanmış hafifçe kanatlı damarlı. Taç yapraklar beyaz veya pembe, aya derinlemesine iki parçalı. Antofor 1,5−2 mm, tüysüz. Kapsül yumurtamsı-dikdörtgensi, çanağın içinde. Oldukça değişken bir tür.

 

subsp. dichotoma
Çanak 10−15 mm, genellikle yoğun kılkılçıklı.

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Yamaçlar, bozkır, 0−2100 m.

subsp. racemosa (Otth) Graebn. & P.Graebn.
Çanak 7−9 mm, genellikle seyrek kılkılçıklı.

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Yamaçlar, bozkır, 0−2100 m.

 

Kaynak:

Coode MJE & Cullen J (1967). Silene dichotoma Ehrh, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 234.

Halk Betimi:

Ülkemizde “çatal nakıl” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Kıbrıs, Filistin, Kafkasya, Kuzey İran, Afrika ve Avrupa’nın çoğu bölgesinde yayılış gösterir. Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık beyaz çiçekli otsu bir bitki olup boyu 80 cm’ye kadar uzayabilir. Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir ve bozkırlarda ve yamaçlarda bulunur.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Silene_dichotoma/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=1705, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/species/silene/dichotoma/, Erişim Tarihi: 04.01.2016.

Yıldız K (2012). Silene L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 354–364.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.