MYOSOTISL.UNUTMABENİ

TÜRLER

MYOSOTISL. - UNUTMABENİ

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık otsular. Yapraklar almaşlı, düz, ± yumuşak tüylü. Çiçekler genellikle çift simöz şeklinde ve genellikle bıraktesiz veya bazen aşağıda bırakteli. Çanak meyvede ± uzamış, ortaya kadar veya daha ilerde düzenli 5-loplu. Taç tabaksı; tüp belirgin; lamina düzenli 5-loplu, yassı veya hafifçe iç bükey, genellikle mavi (bazen beyaz veya sarı ve mavi); boğaz pulları 5, sivilceli, beyaz veya sarı. Sitamenler içkin, uçta dilsi bir ek taşır; filamentler tüpün yaklaşık olarak ortasına bağlanmış. Sitilus içkin; sitigma top başlı. Fındıkçıklar 4, bazen olgunlaşamama sonucu daha az, yumurtamsı, dik, ± yassılaşmış, pürüzsüz ve parlak, kahverengi veya siyah, sıklıkla belirgin kıvrımlı; bağlanma izi genellikle küçük, bazen süngerimsi ya da dilsi ek taşır.

 

Kaynak:

Grau J (1978). Myosotis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 264.

Halk Betimi:

Myosotis (Yunanca “fare kulağı” anlamında) cinsi ülkemizde unutmabeni” ismiyle bilinen çiçekli bitkileri ihtiva eder. Kuzey Yarımküre’de doğal olarak yetişir. Dünyada yaklaşık olarak 61 türü ve ülkemizde 24 türü (26 takson) bulunur. Türlerin büyük bir kısmı yaklaşık 1 cm’den daha küçük çapta ve genellikle mavi, bazen de beyaz ya da pembe renkte çiçekler açarlar. Tekyıllık veya çokyıllık olabilirler. Bir Ortaçağ efsanesine göre, bir şövalye ve sevgilisi nehir kenarında yürürken, şövalyenin bir demet çiçek toplamak istemesiyle zırhının ağırlığından dolayı nehire düşmesi,  boğulurken sevgilisine bakarak ve bu çiçekleri atarak “beni unutma” diye bağırdığı söylenir. Bu nedenle sadakat ve kalıcı sevginin simgesi olarak kabul edilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Myosotis, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Anonim 2 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Forget-me-not, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Boraginaceae/Myosotis/, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Çıngay B (2012). Myosotis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 230−232.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.