Myosotis ramosissimaRochel Kuşgözü

Myosotis ramosissimaRochel - Kuşgözü

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 10−40 cm, gövde dik, yumuşak yayık-tüylü, tüyler üstlerde yatık. Yapraklar yaklaşık 4 × 1 cm, mızraksı, küt uçlu, yayık düz tüylü. Çiçekdurumu gevşek, bıraktesiz; çiçeksapları meyvede 3−5 mm (nadiren daha uzun), yayık veya geriye kıvrık. Çanak meyvede 5 mm’ye kadar, yaklaşık ½’sine kadar bölünmüş, yarı açık, tabanda çokça ve sıklıkla geriye kıvrık çengel tüylü, dökülücü. Taç ayası 4 mm’ye kadar kadar, fincan tabağı şeklinde, parlak mavi. Fındıkçıklar 1,5 × 1 mm, kahverengi, çıkıntısız; bağlanma izi genellikle süngerimsi dokularla dolu.

 

Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Kurak alanlar, 0−1400 m.

 

Kaynak:

Grau J (1978). Myosotis ramosissima Rochel, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 269.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kuşgözü” ismiyle bilinen bu bitki, Avrupa’nın büyük bölümünde, Türkiye, Kuzeybatı Afrika, Orta ve Güney Rusya, Kafkasya ve Kuzeybatı İran’da doğal olarak yayılış gösterir. Tekyıllık, parlak mavi renkte çiçekli, tüylü ve cılız yapılı bir bitkidir. Özellikle kurak alanlarda Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Myosotis_ramosissima, Erişim Tarihi: 24.12.2015.

Çıngay B (2012). Myosotis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 230−232.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.