Myosotis arvensis(L.) Hill subsp. arvensis - Unutma Beni
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya ikiyıllık, genellikle tabandan dallanmış 50 cm’ye kadar uzanan bitkiler. Taban yaprakları 8 × 1,5 cm’ye kadar, tersmızraksı, neredeyse sapsız. Gövdenin alt tarafları yayık tüylü, üst tarafı yatık yukarı yönlü tüylerle kaplı. Çiçek sapları meyvede yukarı yönelir, alt taraftakiler 1 cm’ye kadar, üst taraftakiler daha kısa. Çanak meyvedeyken 7 mm’ye kadar, loplar birbirine yaklaşmış, daha çok yayık çengel tüylü, dökülücü. Taç ayaları 3 mm’ye kadar çapta, fincan tabağı şeklinde, parlak mavi. Fındıkçıklar 1,5 mm’ye kadar, siyahımsı, sivri, kıvrımlı, bağlanma izi küçük, yamukça üç köşeli.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Kuru ilâ nemli yerler, sıklıkla döküntülerde, 0−1400 m.
Kaynak:
Grau J (1978). Myosotis arvensis (L.) Hill, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 273.
Halk Betimi:
Ülkemizde “unutma beni” olarak bilinen bu tür, biryıllık ya da ikiyıllık, çiçekli, otsu bir bitkidir. Fincan tabağı şeklindeki çiçekleri parlak mavi renkte olup çiçeklerinin iç kısmında sarı veya beyaz renkte halkalar görülür. Genellikle açık, iyi drene edilmiş zemin topraklar üzerinde gelişir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Myosotis_arvensis/ Erişim Tarihi: 09.02.2017.
Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Myosotis+arvensis+%28L.%29+Hill+subsp.+arvensis+/ Erişim Tarihi: 09.02.2017.
Çıngay, B. (2012). Myosotis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 230–232.