Myosotis siculaGuss. İnciboncuk

Myosotis siculaGuss. - İnciboncuk

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya ikiyıllık, 15 cm’ye kadar, dik ilâ yükseliciye kadar, yukarı yönlü yatık tüylü bitkiler. Taban yaprakları 3 × 0,5 cm, kaşıksı, ± olgunlukta solan, gövde yaprakları daha küçük, yumurtamsı-dikdörtgensi. Çiçekdurumu ± iki ayrık sıra halinde çiçekli, çoğu alt çiçeksapları daha uzun, üst taraftakiler çanaktan daha kısa. Meyve çanağı meyvede 6 mm, tüp lopların 2 katından fazla. Taç ayaları 3 mm’ye kadar çapta, fincan tabağı şeklinde, parlak mavi. Fındıkçıklar 1,2 mm’ye kadar, eliptik ilâ yumurtamsıya kadar, kahverengi, bağlantı izi sünger dokulu.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Islak yerler, 0−2350 m.

 

Kaynak:

Grau J (1978). Myosotis sicula Guss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 277.

Halk Betimi:

Ülkemizde “inciboncuk” ismiyle bilinen bu bitki, Türkiye ve Avrupa’da yayılış gösterir. Parlak mavi çiçekli, boyu 15 cm'ye kadar çıkan, tüylü, zayıf yapılı, tekyıllık veya ikiyıllık bir bitkidir. Özellikle Mayıs ve Ağustos aylarında ıslak alanlarda çiçekte görülebilir.

 

Kaynaklar:

Çıngay B (2012). Myosotis L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 230−232.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.