MEDICAGOL. - KARAYONCA
Bilimsel Betim:
Biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, nadiren çalılar, kumarin kokmaz. Yapraklar teleksi üç yaprakçıklı; yaprakçıklar genellikle dişli; sitipullar yaprak sapına çok az yapışık, dümdüz ilâ dişliye kadar. Salkım koltuksal, çiçekdurumu saplı, az-çok-çiçekli veya çiçekler tek. Çiçekler küçük, saplı, bırakteli, tozlaşma için polen dökme mekanizmalı. Çanak kısa, tüpsü veya çansı, 5-dişli. Taç sarı (Medicago sativa L. ve onun melezleri hariç). Sitamenler iki demet halinde (diyadelfus). Meyveler çoğunlukla kapalı, genellikle sarmal kıvrılmış, bazen düz veya oraksı; sırt (tohumtaslağı taşımaz) dikişi genellikle yumru ya da diken ile kaplı, karın (tohumtaslaklı) dikişi istisna olarak kanatçıklı veya saçaklı. Tohumlar 1 ya da daha fazla, küçük, nadiren kabarık çizgili veya yumrucuklu, bazen böbreksi. Çenekler (fidelemede) tabanda şişkin. Medicago L. ve Trigonella L. arasındaki genel sınırlarla ilgili çok fazla fikir ayrılığı olmuştur.
Kaynak:
Heyn CC & Davis PH (1970). Medicago L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 483.
Halk Betimi:
Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, nadiren çalılardan oluşan bu cins ülkemizde “karayonca” ismiyle bilinir ve Akdeniz Havzasında yayılış gösterir. Dünyada yaklaşık olarak 103 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 51 türü (64 takson) bulunur. Bu cinsin bitkileri diğer organizmalarla önemli ekolojik etkileşimlere sahiptir. Bu etkileşim “simbiyozis”, yani bitki ve nitrojen dönüştürücü bakteriler arasındaki karşılıklı faydaya dayanan ortak yaşam, olarak bilinir. Karayonca türleri bazı otçul böceklerin larvaları tarafından yiyecek olarak kullanılır. Cinsin en iyi bilinen türü olan yonca (Medicago sativa L.) yem bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Medicago/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 2 (2016). https:/gobotany.newenglandwild.org/genus/medicago/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 3 (2016). http:/www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Leguminosae/Medicago/, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Keskin M (2012). Medicago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 473–477.