Medicago minima(L.) L. - Gurnik
Bilimsel Betim:
Biryıllık, (5−)10−25(−30) cm, basit tüyler ile kaplı, salgılı tüylü veya her ikisiyle. Sitipullar dümdüz veya küçücük dişli. Yaprakçıklar 5−8(−12) × 2−7 mm, kısa tersyumurtamsı, nadiren tersmızraksı, az girintili ilâ derin girintili, tepede küçük dişli. Çiçekdurumu sapları, kalabalık (2−)3−6(−8) çiçeklerle, genellikle yaprak sapından uzun. Çiçekler 2−4 mm. Çanak dişleri eşit değil, tüp kadar uzun. Taç çanağın iki katından daha kısa, Genç meyve çanağın yan tarafından dışarı çıkmış. Meyve havlı veya tüysüzce, tablamsı veya silindirik ilâ yumurtamsıya kadar, 3−5 mm yükseklikte, dikenli; sarmallar 3−5, gevşek, ince, parşömene benzeyen, 2,5−4,5(−6) mm çapında, baklanın son sarmalı ilkinden küçük; sarmalın yüzeyi 6−8 belirgin kavisli ışınsal dalsız damarlar, damarsız bir submarjinal sınıra kadar yönelir; dikenler kısa yumrucuklu ilâ uzuna kadar değişen, çengel dikenli, meyvede çapın iki katı kadar, ucun yakınına doğru oluklu; dikenlerin yerleşimi hafifçe kenar sınırından uzanır, orta sarmalda 180° ve ilk ve son sarmallarda 130° açıyla.
var. minima
Meyve tablamsı; dikenler çengelli, sarmalların yarıçapından daha uzun.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Mayıs.
Habitat (yaşam ortamı): Kayalık kireçtaşlı yamaçlar, bozkırlar, kumullar, tarlalar, vs., 0−1750 m.
Kaynak:
Heyn CC & Davis PH (1970). Medicago minima (L.) Bart., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 497−498.
Halk Betimi:
Ülkemizde “gurnik” olarak bilinen bu bitki, Akdeniz havzasında doğal olarak yetişir, fakat tüm dünyaya yayılmıştır. Sarı renkli çiçeklere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mart ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve kayalık kireçtaşı yamaçlar, bozkırlar, kumullar ve tarlalarda yetişir. Cinsin en iyi bilinen türü olan yonca (Medicago sativa L.) yem bitkisi olarak kullanılmaktadır.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2016). https:/en.wikipedia.org/wiki/Medicago_minima /, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Anonim 2 (2016). https:/gobotany.newenglandwild.org/species/medicago/minima/ /, Erişim Tarihi: 09.02.2016.
Keskin M (2012). Medicago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 473–477.