Medicago orbicularis(L.) Bartal. Paralık

Medicago orbicularis(L.) Bartal. - Paralık

Bilimsel Betim:

Biryıllık, 10−40 cm, tüysüz, çok nadiren salgılı-tüylü. Yaprakçıklar normalde 7−12 × 10 mm, tersyumurtamsı ilâ dik kamamsıya kadar, çoğunlukla az girintili ve küçük terminal dişli; sitipullar derin kesikli. Çiçek sapı 1−2(−5)-çiçekli, yaprak sapından daha uzun. Çiçekler 3−4(−5) mm. Çanak dişleri tüp kadar uzun. Taç çanağın 2 katı kadar veya daha küçük. Genç meyve çanağın yanlarından taşan, yavaş yavaş büzülmüş spiral şeklinde. Meyve büyük, mercek biçiminde veya tablamsı, her zaman dikensiz, 5−10 mm, tüysüz, tüysüzce, veya salgılı tüylerle kaplı, olgunlaştığında yumuşak; sarmallar (2½−)3−7, ince, özellikle kenarlarda, orta sarmalların çapı 8−20 mm; her bir sarmalın yüzeyi ağızlaşan (anastomoz) yanal damarlı, sarmalın kenarlarında sıklıkla belirgin kalınlaşmış, kenaraltı damarlar yok. Tohumlar her sarmalda 36.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Haziran.

Habitat (yaşam ortamı): Güç sürülebilen ağır topraklar, kayalık yamaçlar, ekili ve nadas tarlalar, vs., 0−900 m.

 

Kaynak:

Heyn CC & Davis PH (1970). Medicago orbicularis L., Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 486−487.

Halk Betimi:

Ülkemizde “paralık” olarak bilinen bu tür, Akdeniz havzası ve Avrupa’da Karadeniz kıyısı boyunca yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere ve karakteristik sarmal meyvelere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir. Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçek açar ve ağır topraklar, kayalık yamaçlar, ekili ve nadasa bırakılmış tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2018). http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=1731 / /, Erişim Tarihi: 25.03.2018.

Keskin M (2012). Medicago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 473–477.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.