Medicago × variaMartyn Yaban Yoncası

Medicago × variaMartyn - Yaban Yoncası

Bilimsel Betim:

Bitki Medicago sativa L. ve Medicago falcata L.’nın melezidir. Sürünücü veya yükselici çokyıllık. Duruş ve yaprak biçimi ebeveyn türlerinde olduğu gibi. Salkım genişliğinin 1−2 katı kadar uzunlukta, 8−15-çiçekli. Çiçekler 7−10 mm, menekşe, soluk leylak, yeşilimsi, sarı veya kremsi beyaz. Çanak dişleri bizsi, tüpün 1−3/2 katı kadar uzunlukta. Meyve 1/2−3/2(−2) sarmal yapacak şeklde kıvrımlı, 4−7 mm çapında, belirsiz olarak ağsı-damarlı, yoğunca yatık-cılız tüylü. Tohumlar 3−6, yaklaşık 2 mm, kahverengi.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar, bozkırlar (kireçli bayırlar, killi tepeler, meralar), nadas tarlalar, 250−2000 m.

 

Kaynak:

Heyn CC & Davis PH (1970). Medicago x varia Martyn, Şu eserde: Davis PH (ed.) Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 3: 489.

Halk Betimi:

Ülkemizde “yaban yoncası” olarak bilinen bu tür, Türkiye, Avrupa, Batı Suriye, Kıbrıs ve Kafkasya’da doğal olarak yetişir. Bu bitki “karayonca (Medicago sativa L.)” ve “kart yonca (Medicago falcata L.)”nın melezidir. Menekşe, soluk leylak, yeşilimsi, sarı veya kremsi beyaz renklerde çiçeklere sahip çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçek açar ve kayalık yamaçlar, kireçli bayırlar, killi tepeler, meralar ve nadas tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). http:/www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=3330 /, Erişim Tarihi: 12.02.2016.

Keskin M (2012). Medicago L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 473–477.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.