LACTUCA L.MARUL

TÜRLER

LACTUCA L. - MARUL

Bilimsel Betim:

Biryıllık, ikiyıllık veya çokyıllık kazık köklü otsu bitkiler. Gövdeler dik, tüysüz, kıvrık-havlı, özellikle alt kısımlarda kısa tüylü veya dikencikli-kısa tüylü. Yapraklar almaşlı, şeritsi ilâ derin çengel dişli-derin teleksiye kadar, tüysüz, kıvrık-havlı veya kısa tüylü, alt tarafta orta damar ve ana damarlar üzerinde bazen dikenli-kısa tüylü, sıklıkla mumsu, taban yaprakları tabanı sapa benzer şekilde, üsttekiler sapsız, ± kulaksı. Kapitulum homogam, dilsi, 5−25-çiçekli. İnvolukrum silindirik; filariler 3−4-serili, bazen meyve zamanında çok uzamış. Çiçek tablası çıplak. Çiçekler sarı, leylak veya beyazımsı. Kapçıklar (meyveler) tek şekilli, yassılaşmış, gagalı, çok küçük yükselici-sert tüylü veya yükselici-pulcuklu, gaga nahif, soluk, pürüzsüz. Sorguç çok sayıda, ± nahif, eşit, az pürüzlü ilâ neredeyse pürüzsüz tüylüye kadar, beyaz veya saman-renkli, nadiren çok kısa pürüzsüz sivri tüyden oluşan dış halkalı.

 

Kaynak:

Jeffrey C (1975). Lactuca L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 776777.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “marul” ismiyle bilinir ve dünya çapında yayılış gösterir, özellikle de Avrasya’nın ılıman bölgelerinde bulunur. Dünyada yaklaşık olarak 147 türü ve ülkemizde 33 türü (34 takson) bulunur. “Lactuca”, “sütlü öze sahip” anlamına gelen Latince bir kelimedir. Birçok varyasyonu olan ve en çok bilinen türlerinden biri “marul (Lactuca sativa L.)”dur. Bazı türlerinin tadı acıdır. Bazı türleri bazı güve larvaları ve kelebekler tarafından besin olarak kullanılır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lactuca#Footnotes/, Erişim Tarihi: 13.01.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/genus/lactuca/, Erişim Tarihi: 13.01.2016.

Anonim 3 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Lactuca/, Erişim Tarihi: 13.01.2016.

Ekim T (2012). Lactuca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 179–181.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.