Lactuca saligna L. Deli Marul

Lactuca saligna L. - Deli Marul

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya ikiyıllık, sürünücü ilâ dike kadar nahif, soluk, tüysüz gövdeli, 10−65 cm. Yapraklar çeşitli şekillerde, koyu yeşil, bazen alt yüzeyde orta damar üzerinde bulunan birkaç kıl hariç tüysüz, şeritsi ilâ derin çengel dişli-derin teleksiye kadar, 4−8 yan loplu, sapsız, dümdüz veya geriye kıvrık yılankavî-dişli, kulaksı, 1−16 × 0,2−4,5 cm, kulaklar küçük, sivri uçlu, tebersi bir yaprak tabanı oluşturan. Çiçekdurumu başak şeklinde, çok kapitulumlu, tüysüz. İnvolukrum dar, 6−13 mm uzunlukta, meyvedeyken çiçekdekine oranla daha uzun; filariler yaklaşık 10, 3-serili, tüysüz, bazen hafifçe mor. Çiçekler soluk sarı, yaklaşık 1 cm, ağız etrafında ince tüylü. Kapçıklar (meyveler) 7,2−10,7 mm, koyu kahverengi, çok-damarlı, nahif soluk 4−6,8 mm gagalı. Sorguç beyaz, 3,5−4,5 mm.

 

Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Açık çakıllı yerler, yol kenarları ve patika kenarları, nadas ve ekili tarlalar, 0−2400 m.

 

Kaynak:

Jeffrey C (1975). Lactuca saligna L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 777.

Halk Betimi:

Ülkemizde “deli marul” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya’da doğal olarak yetişen, Kuzey Amerika dahil birçok yere de yayılarak doğallaşmıştır. Soluk sarı renkte çiçeklere sahip, 65 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir. Temmuz ile Eylül ayları arasında çiçeklerini açar, açık çakıllı alanlar, yol kenarları, patika kenarları, nadas ve ekili tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Lactuca_saligna/, Erişim Tarihi: 13.01.2016.

Ekim T (2012). Lactuca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 179–181.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.