Lactuca viminea (L.) J.Presl & C.Presl (= Scariola viminea (L.) F.W.Schmidt) - Çukurçıtlığı
Bilimsel Betim:
İkiyılllık, kazık köklü, gövdeler 30−130 cm, beyazımsı veya saman renginde, ± nahif, çubuksu, dik, tüysüz. Taban ve orta gövde yaprakları derin teleksi veya çengel dişli-derin teleksi, genellikle 4−10 dar dümdüz veya yılankavî-dişli yan loplu, sapsız, her iki yüzeyde veya sadece orta damarda tüysüz veya kıvrık-kısa kıllı, 2,5−12 × 0,5−4 cm, 0,3-3,5 cm, kayıcı (dekürent); üsttekiler indirgenmiş. Çiçekdurumu genellikle çok dallanmış, bazen basit, dalları başağa benzer, tek veya küçük kümeler halinde doğan çok sayıda sapsız kapitulumlu; çiçekdurumu sapları tüysüz, bırakteler tüysüz veya seyrek kırışık-kısa kıllı. İnvolukrum 8,5−21 mm, çiçekte meyveden daha uzun; filariler 9−11, 3-serili, tüysüz, bazen hafifçe mor renkli. Çiçekler 1,3−1,6 cm, ağız çevresinde tüylü, Kapçıklar (meyveler) 9,5−15 mm, siyahımsı, 4,5−6 mm gaga şeklinde daralmış. Sorguç beyaz, 4,5-10,5 mm.
Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Eylül.
Habitat (yaşam ortamı): Kayalık yamaçlar, taşlı ve çakıllı yerler ve uçurumların üsleri, yolkenarları, tarla kenarları, 800−2300 m.
Kaynak:
Jeffrey C (1975). Scariola viminea (L.) F.W.Schmidt, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 783.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çukurçıtlığı” ismiyle bilinen bu tür, Portekiz’den Pakistan’a kadar, Avrupa ve Güneybatı Asya’da yaygın bir yayılış gösterir. 130 santimetreye kadar uzayabilen dallanmış yarı çalımsı ikiyıllık bir bitkidir. İndirgenmiş pul benzeri üst yapraklara ve sarı renkli çiçeklere sahiptir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçek açar ve kayalık yamaçlar, taşlı ve çakıllı yerler, uçurumların üstleri, yolkenarları ve tarla kenarlarında yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). https://en.wikipedia.org/wiki/Lactuca_viminea, Erişim Tarihi: 23.12.2017.
Ekim T (2012). Lactuca L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 179–181.