CIRSIUM Mill.KÖYGÖÇÜREN

TÜRLER

CIRSIUM Mill. - KÖYGÖÇÜREN

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, ikiyıllık veya nadiren biryıllık otsu bitkiler; bitkiler nadiren ikievcikli; gövdeler dikenli-kanatlı veya dikensiz, dallanmış ya da dallanmamış. Yaprak kenarları dikenli, üst yüzeyde sert kıllı ve dikencikli ya da değil, dümdüz ilâ derin teleksiye kadar. Kapitulum homogam, tablamsı, tek veya kümeler halinde. Filariler çok serili, kiremitvari, yatık veya üst kısımda yayık, neredeyse uçlarda yağ kanallı (guddeli) ya da değil, bazen tırnaklı, genellikle tepede dikenli, kenarlar dümdüz ilâ dikencikliye kadar veya yırtık. Çiçek tablası uzun-tüylü. Çiçekler erdişi veya nadiren tek eşeyli, tüpsü, çoğunlukla eşit olmayan 5 parçalı, beyaz ilâ mora kadar, bazen sarımsı; taç tüpünün tabanı hafifçe genişlemiş. Polen taneleri küremsi. Kapçıklar (meyveler) ± dikdörtgensi, yassılaşmış, pürüzsüz, tüysüz ve yarıküresel çıkıntılı. Hilum yumurtamsı, neredeyse tabanda. Sorguç (papus) çok serili, kuştüyümsü, tabanda bir halka şeklinde birleşik, düşücü veya ± kalıcı, en içteki tüyler çok uzun, çoğunlukla uç kısımda az pürüzlü veya kalınlaşmış; çok nadiren tamamen az pürüzlü.

 

Kaynak:

Davis PH & Parris BS (1975). Cirsium Miller, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 370.

Halk Betimi:

İkiyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “köygöçüren” ismiyle bilinir ve Avrasya ve Kuzey Afrika’nın çoğu yerinde yetişir. Dünyada yaklaşık 481 türü ve ülkemizde 64 türü (76 takson) bulunur. Köygöçüren cinsine ait bitkiler çok sayıda çiçek başlarına sahiptir ve çiçek renkleri genellikle mor, gül rengi veya pembe, sarı ya da beyazdır. Dik gövdelere, dikenli yapraklara ve karakteristik dikenli çiçeklere sahiptirler.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Cirsium, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Compositae/Cirsium/, Erişim Tarihi: 06.01.2016.

Yıldız B (2012). Cirsium Mill., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 141–146.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.