Cirsium sintenisii Freyn Kör Kenger

Cirsium sintenisii Freyn - Kör Kenger

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, 20−40 cm. Gövdeler yükselici-dik, çok dallanmış, bileşik salkımlı, 35 cm genişliğe kadar, gevşekçe örümcekağsı-yünlü, sonunda tüysüzleşen. Yapraklar dikenli, seyrekçe örümcekağsı ve sonrasında yukarıda tüysüz, ağsı sarı damarlı, altta sık gri-kaba tüylü; taban yaprakları dikdörtgensi-mızraksı, 20 × 4 cm’ye kadar az teleksi, 10 çifte kadar mızraksı bölmeli, alt ve orta gövde yaprakları 5−8 × 2−3 cm’ye kadar, az teleksi, 3−6 çift üçgensi-yumurtamsı loplu, kayıcı (dekürent) 1−2(−4) cm uzunluğunda kamamsı kanatlıya dönüşen. Kapitulum 5−15, 20−30-çiçekli. İnvolukrum yumurtamsı veya geniş yumurtamsı, dikenler dahil 2−3 cm genişliğinde; filariler 100−160, tüysüz, yeşil, şeritsi-bizsi, yayık-geriye kıvrık, alt kısmı 3−5 mm, yatık, üstte yayık kısım 8 mm’ye kadar. Çiçek tablasının kılları yumuşak. Çiçekler sarı veya hafifçe kırmızı tonlu, 15−17 mm. Kapçıklar (meyveler) tersyumurtamsı 5 × 2,5 mm, uzunlamasına çizgili, kesik ve tepede küt dişçikli.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Temmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Bozkırlar, volkanik yamaçlar, nadas tarlalar, 900−1000 m.

 

Kaynak:

Davis PH & Parris BS (1975). Cirsium sintenisii Freyn, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 343.

Halk Betimi:

Ülkemizde “kör kenger” ismiyle bilinen bu tür, ülkemize özgü (endemik) bir türdür. Dikenli yapraklarla çevrili mor çiçeklere sahip ikiyılık bir bitkidir. Temmuz ile Eylül ayları arasında çiçek açar ve bozkırlar, volkanik yamaçlar ve nadas tarlalarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Davis PH & Parris BS (1975). Cirsium sintenisii Freyn, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 5: 343.

Yıldız B (2012). Cirsium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 141–146.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.