CERASTIUM L.BOYNUZOTU

TÜRLER

CERASTIUM L. - BOYNUZOTU

Bilimsel Betim:

Biryıllık veya çokyıllık otsu bitkiler, sıklıkla salgı tüylü. Sitipullar yok. Çanak yapraklar 5, serbest. Taç yapraklar (4−) 5, beyaz, derin girintili veya iki eşit parçalı neredeyse kendi uzunluğunun ½ si kadar. Stamen 5 veya 10. Sitiluslar 3−5. Kapsül situlusun iki katı kadar diş ile açılır. Sitiluslar; genellikle çanakdan taşkın ve ± kıvrık; dişler küçük, kapsül uzunluğunun 1/3’ünden daha kısa.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Cerastium L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 73.

Halk Betimi:

Tekyıllık veya çokyıllık otsu bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “boynuzotu” ismiyle bilinir ve türleri neredeyse tüm dünyada yayılış gösterir, fakat en yüksek çeşitliliği kuzey ılıman bölgelerde görülür. Dünyada yaklaşık 205 türü ve ülkemizde 37 türü (39 takson) bulunur. Bu cinsin türleri bazı kelebek larvaları ve güveler tarafından besin olarak tüketilir. Bazı türleri tarla yabancı otlarıdır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Cerastium, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Caryophyllaceae/Cerastium/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Keskin M (2012). Cerastium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 329–333.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.