Cerastium dubium(Bastard) Guépin (= Cerastium anomalum Waldst. & Kit) Mızrak Boynuzotu

Cerastium dubium(Bastard) Guépin (= Cerastium anomalum Waldst. & Kit) - Mızrak Boynuzotu

Bilimsel Betim:

Biryıllık. Gövde ± dik, 3−25(−30) cm, seyrekçe kısa havlı. Yapraklar şeritsi ilâ mızraksıya kadar ± sivri, altta ve kenarlar üzerinde seyrekçe kısa havlı. Çiçekdurumu gevşek. Bırakteler otsu. Çiçeksapı dik-yayık, çanaklardan daha uzun, salgılı-kısa havlı. Çanak yapraklar mızraksı, 4−5 mm, salgılı-cılız tüylü, kenarlar kuruzarsı. Taç yapraklar beyaz, çanak yaprakları hafifçe aşan, ortada hemen hemen iki parçalı. Kapsül dişi yassı.

 

Çiçeklenme zamanı: NisanTemmuz.

Habitat (yaşam ortamı): Çayırlık alan, tarlalar, yamaçlar, 02500 m.

 

Kaynak:

Cullen J (1967). Cerastium anomalum Waldst. & Kit, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 75.

Halk Betimi:

Ülkemizde “mızrak boynuzotu” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Güney Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişir. İnce yapılı ve salgılı-tüylü gövdeleri 30 cm’den kısa olup şeritsi yapraklı, otsu tekyıllık bir bitkidir. Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçeklenen bu bitki çayırlıklar, tarlalar ve yamaçlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim (2017). http://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/ts_chickweed.htm, Erişim Tarihi: 17.11.2017.

Keskin M (2012). Cerastium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 329–333.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.