Cerastium dubium(Bastard) Guépin (= Cerastium anomalum Waldst. & Kit) - Mızrak Boynuzotu
Bilimsel Betim:
Biryıllık. Gövde ± dik, 3−25(−30) cm, seyrekçe kısa havlı. Yapraklar şeritsi ilâ mızraksıya kadar ± sivri, altta ve kenarlar üzerinde seyrekçe kısa havlı. Çiçekdurumu gevşek. Bırakteler otsu. Çiçeksapı dik-yayık, çanaklardan daha uzun, salgılı-kısa havlı. Çanak yapraklar mızraksı, 4−5 mm, salgılı-cılız tüylü, kenarlar kuruzarsı. Taç yapraklar beyaz, çanak yaprakları hafifçe aşan, ortada hemen hemen iki parçalı. Kapsül dişi yassı.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Temmuz.
Habitat (yaşam ortamı): Çayırlık alan, tarlalar, yamaçlar, 0−2500 m.
Kaynak:
Cullen J (1967). Cerastium anomalum Waldst. & Kit, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 75.
Halk Betimi:
Ülkemizde “mızrak boynuzotu” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Güney Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişir. İnce yapılı ve salgılı-tüylü gövdeleri 30 cm’den kısa olup şeritsi yapraklı, otsu tekyıllık bir bitkidir. Nisan ile Temmuz ayları arasında çiçeklenen bu bitki çayırlıklar, tarlalar ve yamaçlarda yetişir.
Kaynaklar:
Anonim (2017). http://www.illinoiswildflowers.info/weeds/plants/ts_chickweed.htm, Erişim Tarihi: 17.11.2017.
Keskin M (2012). Cerastium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 329–333.