Cerastium glomeratumThuill. - Boynuzotu
Bilimsel Betim:
Biryıllık. Gövde yükselici ilâ dike kadar, tüylü-cılız tüylü, 5−30 cm. Yapraklar kaşık şeklinde veya genişce eliptik ilâ hemen hemen dairemsiye kadar, küt, cılız tüylü. Çiçekdurumu yoğun, çok çiçekli. Bırakteler tamamen otsu. Çiçeksapı çanaktan daha kısa veya çanak kadar uzun, salgılı-cılız tüylü. Çanak yapraklar 3−5 mm, dikdörtgensi-mızraksı, kuruzarsı kenarlı, salgılı-cılız tüylü ve uzun salgısız tüylerin oluşturduğu tüy demeti ile tepeyi aşar. Taç yapraklar (nadiren yok) çanak yaprakların yaklaşık yarısı kadar uzunlukta (nadiren daha uzun), tırnak cılız tüylü. Kapsül çanağın 1½−2 katı uzunluğunda, alta kıvrık kenarlı dişlerle açılır.
Çiçeklenme zamanı: Mart−Haziran.
Habitat (yaşam ortamı): Tarlalar, meyve bahçeleri, yamaçlarda, 0−850 m.
Kaynak:
Cullen J (1967). Cerastium glomeratum Thuill., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 82.
Halk Betimi:
Ülkemizde “boynuzotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrasya’da doğal olarak yetişen, fakat çoğu kıtaya da yayılan bir bitkidir. Yaklaşık 30 cm’ye kadar uzanabilen tüylü gövdelere ve beyaz çiçeklere sahip tekyıllık bir bitkidir. Yaprakları ve sürgünleri Antik Çin’de gıda olarak kullanılmıştır. Boynuzotu Mart ve Haziran ayaları arasında çiçeklenir ve tarlalar, meyve bahçeleri, yamaçlarda görülebilir.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://en.wikipedia.org/ wiki/Cerastium_glomeratum, Erişim Tarihi: 17.11.2017.
Anonim 2 (2017). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=Cerastium+glomeratum+, Erişim Tarihi: 17.11.2017.
Keskin M (2012). Cerastium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 329–333.