Cerastium semidecandrum L. - Çengel Boynuzotu
Bilimsel Betim:
Salgılı-kısa havlı biryıllık. Gövdeler yatık-yükselici ilâ dike kadar, 30 cm’ye kadar uzayabilen. Yapraklar yumurtamsı-dikdörtgensi, en altta az çok saplı, cılız tüylü. Çiçekdurumu gevşek, çokçiçekli. Bıraktlerin ± üst yarısı kuruzarsı. Çiçeksapları meyvede aniden aşağı doğru kıvrık. Çanak yapraklar oldukça dar mızraksı, sivri, 3–5 mm, kuruzarsı kenarlı, salgılı-kısa havlı. Taç yapraklar çanak yapraklar kadar uzun veya az çok daha kısa, tüysüz, dallanmamış damarlı. Kapsül çanak yaprakların iki katına kadar uzamış, dişler geriye kıvrık kenarlı.
Çiçeklenme zamanı: Nisan−Mayıs.
Kaynak:
Cullen J (1967). Cerastium anomalum Waldst. & Kit, Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 2: 83.
Halk Betimi:
Ülkemizde “çengel boynuzotu” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye, Kafkasya, Rusya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Gövdesi 30 cm’ye kadar uzayabilen, beyaz çiçeklere sahip tekyıllık otsu bir bitkidir. Çengel boynuzotu Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve kayalarda, güneşli sıcak çayırlarda, kumlu yamaçlarda, demiryol kenarlarında, yol kenarlarında ve ekilmemiş arazilerde bulunur.
Kaynaklar:
Anonim 1 (2017). https://de.wikipedia.org/wiki/Cerastium_semidecandrum, Erişim Tarihi: 17.11.2017.
Anonim 2 (2017). http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/little-mouse-ear, Erişim Tarihi: 17.11.2017.
Keskin M (2012). Cerastium L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 329–333.