CAMPANULAL.ÇANÇİÇEĞİ

TÜRLER

CAMPANULAL. - ÇANÇİÇEĞİ

Bilimsel Betim:

Biryıllıklar, ikiyıllıklar veya çokyıllıklar, sıklıkla kalınlaşmış rizomlu veya köklü. Çiçekdurumu 1-veya çok-çiçekli. Çanak 5 parçalı, loplar arasında geriye kıvrık tırnaklı ya da değil. Taç 5 loplu, değişken çansı, silindirik, hunimsi veya tabaksı, genellikle mavi, menekşe veya leylak renginde, ¾’üne kadar bölünmüş. Anterler serbest, nadiren genç çiçeklerde kısmen birleşik. Yumurtalık 3 veya 5, nadiren 2 gözlü. Sitilus tabanında tabla yok, 2, 3 veya 5 parçalı sitigmalı. Kapsül dik veya sarkık, tabanda 2, 3 veya 5 parçaya yarılıp açılan, yanal (± orta) veya hemen hemen uçta delikli veya kapaklı veya nadiren düzensiz biçimde ayrılan veya meyvenin açılacağına dair hiçbir emare olmayan.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Campanula L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 2.

Halk Betimi:

Tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bitkilerden oluşan bu cins ülkemizde “çançiçeği” ismiyle bilinir ve Kuzey Yarımkürenin ılıman ve subtropik bölgelerinde yayılış gösterir. Yayılışı Asya ve Avrupa’nın tropik bölgelerinde dağların içine kadar uzanır, ancak Kafkasya ve Akdeniz bölgesinde en yüksek çeşitliliğe sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 440 türü ve ülkemizde 123 türü (133 takson) bulunur. Çançiçekleri dış görünüşlerine göre oldukça değişkenlik gösteren bir bitkilerdir, örneğin kutup ve alpin bölgelerde 5 cm’nin altında, geniş ılıman otlaklar ve ormanlık bölgelerde 2 metreye kadar ulaşan türleri vardır. Latince ismindeki “campanula”, “küçük çan” anlamına gelmektedir ki bu nedenle “çançiçeği” adı verilmiştir. Bu cinsin aynı zamanda birçok kültür formu bulunmaktadır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Campanula, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.bluestoneperennials.com/perennials/Campanula.html, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 3 (2015). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Campanulaceae/Campanula/, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

İkinci N (2012). Campanula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 303–310.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.