Campanula rapunculoidesL. Elmacık

Campanula rapunculoidesL. - Elmacık

Bilimsel Betim:

Tüysüz veya kısa havlı tüylü çokyıllık bitki. Kök kalın, dallanmış, bazen uzun sitolonlu. Gövde 30−100 cm, genellikle basit, dik, ± çizgili, tüysüz veya havlı, pürüzlü, yapraklı. Taban ve alt gövde yaprakları yüreksi, yumurtamsı ilâ dikdörtgensiye kadar, 10 × 5 cm, uzun-saplı, dişli; üstteki yapraklar mızraksı, sapsız, dişli. Çiçekler genellikle tek, dallarda, tek yönde dizilmiş salkım çiçekdurumlu. Çanak lopları şeritsi-mızraksı, aşağı kıvrık, taçdan oldukça kısa. Taç hunimsi-çansı, 1/3’üne kadar sivri ve yumurtamsı kirpikli kenarlı loplara bölünmüş, mavi-menekşe renkli. Sitilus ± taçla aynı uzunlukta. Sitigmalar 3. Kapsül küremsi, sarkık, tabanda 3 boşlukla açılan. Tohumlar dikdörtgensi, yassı, 1,2−1,5 × 0,7−0,8 mm, ve kahverengi, parlak.

 

Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Ladin (Picea Link.) ormanı, kayalık yamaçlar, kalkerli uçurumlar, 300−2200 m.

 

subsp. cordifolia (K.Koch) Damboldt

 

Orta gövde yaprakları derin yüreksi; taç 1−2,3 cm.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Campanula rapunculoides L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 16.

Halk Betimi:

Ülkemizdeelmacık” olarak bilinen bu bitki, Avrupa, Türkiye ve Batı Sibirya’da doğal olarak yetişen fakat Kuzey Amerika’ya da yayılmış ve orada aşırı derecede istilacı olan bir türdür. Her bitki yaklaşık 15.000 tohum üretir ve uzun yumrulu kök sistemi sayesinde çoğalırlar. Tarlalar, yol kenarları, demiryolu hatları, çalıların oluşturduğu çitlerde, tercihen kısmi gölgeli alanlarda, kuru sitelerde, killi topraklarda ve azotça zengin topraklarda deniz seviyesinden 2000 metreye kadar yetişebilirler. Aynı zamanda yabani ot olarak ekili alanlarda görülürler. Elmacık, hızlı yayılma mekanizmasından dolayı bulunduğu yerdeki diğer bitkileri boğar veya neredeyse ortadan kaldırır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Campanula_rapunculoides, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Campanula+rapunculoides, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

İkinci N (2012). Campanula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 303–310.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.