Campanula persicifoliaL. Zarif Çıngırak

Campanula persicifoliaL. - Zarif Çıngırak

Bilimsel Betim:

Tüysüz çokyıllık bitki. Gövde dik, 40−70(−80) cm, basit, ± çizgili. Taban yaprakları mızraksı ilâ  dikdörtgensi-tersyumurtamsıya kadar, kütdişçikli-dişli, küt veya sivri, 7−12 cm yaprak sapına doğru daralmış; gövde yaprakları şeritsi-mızraksı, sipsivri uçlu, 7−10(−15) × 0,3−0,6(−l) cm, sapsız. Çiçekdurumu birkaç tane, hafifçe koltuksal veya tepede, kısa çiçeksaplı (−15 mm), kısmen sarkık çiçekli. Yumurtalık terskonik, 4−5 mm, tüysüz veya nadiren kısa kıllı. Çanak lopları mızraksı, sivri, 10 × 3−4 mm, yayılmış-dik, kalıcı, meyvede dik, tüysüz. Taç genişçe çansı, (3−)4−5 cm, 5 cm çapında, genişçe kısa üçgensi loplar halinde bölünmüş, tüysüz, mavi, nadiren beyaz. Sitilus taçla aynı uzunlukta. Sitigmalar 3, sitilusun ½’si kadar uzunlukta. Kapsül dik, yumurtamsı-terskonik, 7 × 4 mm, tüysüz veya nadiren kısa kıllı, tepede 3 boşlukla açılan. Tohumlar yumurtamsı, 1 × 0,5 mm, ve kahverengi, parlak.

 

Çiçeklenme zamanı: Haziran−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Çayırlıklar, orman açıklıkları ve kenarları, 10−2000 m.

 

Kaynak:

Damboldt J (1978). Campanula persicifolia L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 6: 55.

Halk Betimi:

Ülkemizde “zarif çıngırak” olarak bilinen bu bitki, Alpler ve Avrupa’daki diğer dağlarda yaygındır. Boyları yaklaşık olarak 1 metreye kadar ulaşan, çokyıllık ve otsu bu bitkilerin çiçekleri kupa şeklinde olup renkleri mor-mavi veya beyazdır. Yaprakları parlak yeşil görünümdedir ve dardır. Çayırlıklar ve orman açıklıklarında yaz aylarında görülebilirler. Süs bitkisi olarak yetiştirilen kültür formlarında beyaz, mavi, pembe veya mor renkte çiçekleri olan çeşitleri vardır.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2015). https://en.wikipedia.org/wiki/Campanula_persicifolia, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

Anonim 2 (2015). http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=278819&isprofile=0&, Erişim Tarihi: 29.12.2015.

İkinci N (2012). Campanula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 303–310.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.