ASPERULAL.BELUMOTU

TÜRLER

ASPERULAL. - BELUMOTU

Bilimsel Betim:

Kısa boylu çalılar, çokyıllık veya biryıllık otsu bitkiler. Yapraklar halkalar halinde 4−6 veya daha fazla, nadiren sitipullar indirgenmiş. Çiçekler ± seyrek veya baş benzeri daralmış tirsus, sapsız veya genellikle yumurtalıktan daha kısa saplı, neredeyse her zaman bıraktelerin koltuklarında, ve sıklıkla bırakteollerce taşınır, erdişi. Çanak körelmiş. Taç (3−)4−5-parçalı, borazansı, hunimsi veya çansı ve loplar tüplerden daha kısa, çok daha nadiren ± tabaksı ve tüp indirgenmiş, sıklıkla kırmızımsı, sarımsı veya yeşilimsi, bazen beyaz. Sitiluslar 2 ± eşit dallı ve çomaksı ilâ küremsiye kadar sitigmalı. Meyve 2 kuru yumurtamsı, tüysüz, sivilceli veya tüylü (ama asla çengel dişli-tüylü değil) merikarplı.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 734.

Halk Betimi:

Ülkemizde “belumotu” olarak bilinen bu cins Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın ılıman ve subtropik bölgelerinden Avusturalasya (Güneydoğu Asya Adaları: Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine ve çevresindeki adalar)’ya kadar yaygın bir yayılışa sahiptir. Dünyada yaklaşık olarak 194 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 38 türü (57 takson) bulunur. Kısa boylu çalılar, çokyıllık veya biryıllık otsu bitkilerden oluşur. Yaprakları halkalar halinde dizilmiş olup, borazan, huni veya çan şeklinde kırmızımsı, sarımsı, yeşilimsi ya da beyaz rekte çiçeklere sahiptir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Asperula/, Erişim Tarihi: 30.06.2016.

Anonim 2 (2016). http://www.theplantlist.org/1.1/browse/A/Rubiaceae/Asperula/, Erişim Tarihi: 30.06.2016

Anonim 3 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=asperula/ Erişim Tarihi: 30.06.2016

Minareci E (2012) Asperula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 816–819.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.