Asperula arvensisL. Tarla belumotu

Asperula arvensisL. - Tarla belumotu

Bilimsel Betim:

Asperula orientalis L.’ye çok benzer fakat çiçekleri bıraktelerle eşit veya daha kısa. Taç 5−7 mm, mavimsi-menekşe ilâ beyaza kadar, tüp 4−6 mm, üstte 1/3’üne kadar genişlemiş, loplar 0.5−2 mm; anterler 0.7−1 mm, dikdörtgensi-eliptik; merikarplar 2−3 mm çapında.

 

Çiçeklenme zamanı: Mart−Temmuz

Habitat (yaşam ortamı): Açık alanlar, tarlalar ve atık yerler, 0−1900 m.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula arvensis L., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 763.

Halk Betimi:

Ülkemizde “tarla belumotu” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın çoğu bölgesinde, Cezayir, Fas, güneybatı Asya'da Türkiye’den ve Kırgızistan'a kadar doğal yayılış göstermektedir. Mavimsi-lavanta ilâ beyaz renkte çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mart ile Temmuz ayları arasında çiçeklerini açar, açık alanlar, tarlalar ve atık yerlerde yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2016). https://en.wikipedia.org/wiki/Asperula_arvensis/, Erişim Tarihi: 30.06.2016.

Anonim 2 (2016). https://gobotany.newenglandwild.org/search/?q=asperula/./, Erişim Tarihi: 30.06.2016

Minareci E (2012) Asperula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 816–819.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.