Asperula pestalozzaeBoiss. Has Belumotu

Asperula pestalozzaeBoiss. - Has Belumotu

Bilimsel Betim:

Yığınsı gövdeli yarı çalımsı bitkiler, sürünücü gövdeli ve yükselici ilâ dike kadar, tabanda yoğun yapraklı, çiçekli ve vejetatif dallanmış. Çiçekli gövdeler (13−)20−60 cm, dörtköşeli, tüysüz ilâ kısmen kısa havlıya kadar veya alt kısımlarında pürüzlü-kıllı, tabana doğru yoğun, üst düğümler arası uzamış, Yapraklar 4−15(−25) × 0,3−0,75 mm, şeritsi ilâ ipliksiye kadar, mukronat ilâ kılçıklıya kadar, saydam uçlar yaklaşık 0,7 mm’ye kadar ve belirgin geriye dönük kenarlı, pürüzlü ilâ kıllıya kadar veya neredeyse tüysüz, ± yayık ilâ geriye kıvrığa kadar. Çiçekler çiçekdurumunun dallanmış uçlarında baş benzeri talkım halinde, nadiren 1−2 adet araya ilave yalancı çevrel çiçekdurumlu. Bırakter 2−4 mm, mızraksı ilâ yumurtamsıya kadar, çoğunlukla kılçıklı, incecik dişcikli ilâ dümdüze kadar, tüysüz. Taç soluk pembe, 2−3 mm, hunimsi, tüp yumurtamsı-dikdörtgensi ve sivri lopların iki katı kadar veya kısmen daha kısa,  dış yüzeyi ± kıllı, bazen neredeyse tüysüz. Yumurtalık sivilceli. Merikarplar yaklaşık 2 mm, siğilli, koyu kahverengi.

 

Çiçeklenme zamanı: Temmuz−Ağustos.

Habitat (yaşam ortamı): Taşlık yamaçlar ve bozkırlar, kireçtaşı, kumtaşı, marn ve killi alanlar, 300−2300 m.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula pestalozzae Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 755.

Halk Betimi:

Ülkemizde “has belumotu” ismiyle bilinen bu tür, Türkiye’nin endemik bitkilerinden biridir. Soluk pembe renkte çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen, çokyıllık yarı çalımsı bir bitkidir. Temmuz ile Ağustos aylarında çiçeklerini açar, taşlık yamaçlar ve stepler, kireçtaşı, kumtaşı, marn ve killi alanlarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula pestalozzae Boiss., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 755.

Minareci E (2012) Asperula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 816–819.

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.