Asperula involucrataWahlenb. Akça Belumotu

Asperula involucrataWahlenb. - Akça Belumotu

Bilimsel Betim:

Çokyıllık, dallanmış rizomlu. Gövdeler çok sayıda, 15−40(−50) cm, dağınık ilâ yükseliciye kadar, ± dallanmış, bariz dörtköşeli, taban kısmına doğru sıklıkla hafifçe kısa havlı, yukarıda tüysüz. Yapraklar 10−25(−35) × (2−)3−7(−8) mm, tersmızraksı-kaşıksı ilâ dar tersyumurtamsıya kadar, küt, tabanda yaprak sapına benzer daralmış, ince, tek ana damarlı, sıklıkla damar boyunca ince pürüzlü ve kısmen altta kıvrık kenarlı (özellikle uca doğru) veya tamamen tüysüz, genellikle en altta. Çiçekdurumu ± yalancı şemsiyemsi, 1–4 cm çiçekdurumu sapları üzerinde gelişen 10–15 çiçekten oluşan baş şeklinde kısmi çiçekdurumlu. Çiçek sapları yok veya çok kısa. Bırakteler 6 mm’ye kadar, tersmızraksı ilâ dikdörtgensi-eliptiğe kadar, pürüzsüz, tüysüz. Taç beyaz ilâ soluk pembeye kadar, (4−)5−7 mm, hunimsi, tüp yumurtamsı ve yayık lopların 2−4 katı kadar uzunlukta, 1,2−2,5 mm. Sitamenler taşkın, sarı, dikdörtgensi anterli, 0,7−0,8 mm. Sitiluslar belirgin taşkın. Merikarplar 1,5−2 mm, yumurtamsı, tanecikli, tüysüz.

 

Çiçeklenme zamanı: Mayıs−Eylül.

Habitat (yaşam ortamı): Yaprak döken ve karışık ormanlar, açıklıklar, 200−2000 m.

 

Kaynak:

Ehrendorfer F & Schönbeck-Temesy E (1982). Asperula involucrata Wahlenb., Şu eserde: Davis PH (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, Edinburgh University Press, Edinburgh, 7: 759.

Halk Betimi:

Ülkemizde “akça belumotu” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Balkanlar ve Türkiye’de doğal olarak yetişir. Beyaz veya soluk pembe çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir. Mayıs ile Eylül ayları arasında çiçeklerini açar, yaprak döken ve karışık ormanlarlar ve açıklıklarda yetişir.

 

Kaynaklar:

Anonim 1 (2018) http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=8573/, Erişim Tarihi: 24.01.2018.

Minareci E (2012) Asperula L., Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. & Babaç, M.T. (edlr.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını. İstanbul, s. 816–819.

 

“ibuflora”, bitkilerin kullanımından kaynaklanan olumsuz etkilerden dolayı hiçbir sorumluluk alamaz. Bir bitkiyi tıbbi olarak kullanmadan önce her zaman profesyonellerden tavsiyeler alın ve doktorunuza danışın.
Tüm Hakları Saklıdır.